Opgeladen: 10-5-2023
Opgeborgen in: Aminozuren, L-Arginine, L-Citrulline, NO-boosters
Translation: Why NO boosters with a modest amount of arginine and citrulline can still be effective (11-5-2023)

Waarom NO-boosters met een bescheiden hoeveelheid arginine en citrulline toch effectief kunnen zijn

De meeste NO-boosters bevatten fikse hoeveelheden L-citrulline, maar volgens een kleine Japanse studie zijn enorme hoeveelheden niet nodig om effect te sorteren. Als je L-arginine en L-citrulline met elkaar combineert, zou 2 gram al effectief kunnen zijn. Een ander Japans onderzoek maakt duidelijk hoe.


De meeste NO-boosters bevatten fikse hoeveelheden L-citrulline, maar volgens een kleine Japanse studie zijn enorme hoeveelheden niet nodig om effect te sorteren. Als je L-arginine en L-citrulline met elkaar combineert, zou 2 gram al effectief moeten zijn. Een ander Japans onderzoek maakt duidelijk hoe.


Studie
Onderzoekers van de Japanse aminozuurproducent Kyowa Hakko Bio [kyowahakko-bio.co.jp] publiceerden in 2017 een humaan onderzoek, waarin ze 45 gezonde Japanse mannen in 4 groepen verdeelden. De ene groep mannen kreeg een placebo, de andere 2 gram L-arginine, weer een andere groep mannen kreeg 2 gram L-citrulline en tenslotte was er nog een groep mannen die 1 gram L-arginine en 1 gram L-citrulline kreeg.

Daarna monitorden de onderzoekers gedurende 4 uur de concentratie L-arginine in het bloed van de mannen.

NO
L-arginine is een precursor van stikstofmonoxide [NO]. NO ontspant bloedvaten, waardoor tijdens intensieve inspanning spieren meer zuurstof en glucose krijgen toegevoerd, en makkelijker afbraakproducten kunnen afvoeren. Daardoor kan suppletie met NO-boosters sportprestaties verbeteren.

Een probleem dat daarbij speelt, is dat in het lichaam het enzym arginase L-arginine snel afbreekt. Dat gebeurt al in de darm, als het lichaam L-arginine opneemt, [Proc Natl Acad Sci U S A. 1993 Jan 1;90(1):193-7.] maar ook in de lever. [Am J Clin Nutr. 2007 Jan;85(1):167-72.]

Een alternatief is suppletie met L-citrulline, een aminozuur dat minder snel afbreekt en weer kan worden omgezet in L-arginine. De chemische structuur van beide aminozuren lijkt op elkaar, maar L-citrulline laat het enzym arginase vastlopen. [Circ Res. 2008 Jan 4;102(1):95-102.]


Waarom NO-boosters met een bescheiden hoeveelheid arginine en citrulline toch effectief kunnen zijn


De Japanners vroegen zich af wat er gebeurt als je beide aminozuren toedient. Als L-citrulline arginase remt, kan daardoor de opname van L-arginine in de darmen toenemen. Co-suppletie zou ook kunnen resulteren in een grotere toename van de concentratie NO in het bloed.

Naar de concentratie NO hebben de Japanners niet gekeken. Dat had te veel voeten in aarde. Ze keken wel naar de concentratie L-arginine.

Resultaten
Suppletie met L-citrulline zorgde voor een hogere concentratie L-arginine in het bloed dan suppletie met L-arginine. Dat was te verwachten. Maar suppletie met zowel L-citrulline als L-arginine resulteerde in een nog hogere L-arginine-concentratie.

De onderstaande figuur en tabel beschrijven het effect over een periode van 4 uur na inname.


Waarom NO-boosters met een bescheiden hoeveelheid arginine en citrulline toch effectief kunnen zijn

Waarom NO-boosters met een bescheiden hoeveelheid arginine en citrulline toch effectief kunnen zijn

Waarom NO-boosters met een bescheiden hoeveelheid arginine en citrulline toch effectief kunnen zijn


Sporters die met de combinatie van L-citrulline en L-arginine willen experimenteren, zullen waarschijnlijk de beste resultaten bereiken als ze hun supplementen een uur innemen voordat ze hun maximale prestaties willen leveren.

Op dat moment piekt de concentratie L-arginine in het bloed - en waarschijnlijk ook de activiteit van NO.

Bron:
Biosci Biotechnol Biochem. 2017 Feb;81(2):372-5.

Meer:
Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter (28-10-2019)
Dierstudie van Kyowa Hakko: in de betere NO-booster zit een combinatie van L-arginine en L-citrulline (24-12-2014)


Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrulline Capsule met 400 milligram L-ornithine verbetert slaap Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine

Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrulline
Als getrainde hardlopers 's ochtends een eetlepel BCAA's, een theelepeltje arginine en een theelepeltje citrulline innemen, dan leggen ze hun afstanden enkele procenten sneller af dan ze zouden doen zonder suppletie.

Capsule met 400 milligram L-ornithine verbetert slaap
Als je elke avond, voordat je gaat slapen, een capsule met 400 milligram L-ornithine slikt, dan verbeteren de kwaliteit en kwantiteit van je slaap.

Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine
Tijdens zware fysieke inspanning houdt een onkinderachtige dosis BCAA's en L-ornithine L-aspartate de reactiesnelheid op peil.