08.07.2012

Met je ogen dicht ben je minder sterk

Je verliest kracht bij lichamelijke inspanning als je je ogen dicht doet. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van Samford University in de VS in een experiment waaraan 27 studenten meewerkten als proefpersoon. Maar als je met een beweging uit en te na bekend bent is de vermindering door het wegvallen van zicht verwaarloosbaar.

De onderzoekers lieten studenten 2 keer leg-pressen met 60 procent van het gewicht waarmee de studenten nog net 1 rep konden maken. De ene keer kregen de studenten, nadat ze hadden plaatsgenomen op de machine, een blinddoek, de andere keer niet.

Het ontbreken van gezichtsvermogen verminderde in de proefpersonen de power die ze konden ontwikkelen, en daarmee dus ook de snelheid waarmee ze het gewicht van zich af konden duwen.

Bij de mannen en vrouwen die twee keer per week of vaker trainden met gewichten in de gym was het verlies van power door het wegvallen van het zicht verwaarloosbaar klein. De mannen verloren 0.6 procent, de vrouwen 1.8 procent.

Bij de studenten die voor de eerste keer in hun leven op de leg-press zaten was het effect van het wegvallen van het gezichtsvermogen groter. De vrouwen in die groep verloren 15.9 procent van hun power, de mannen 8.1 procent.

T = getraind; U = ongetraind; W = vrouwen; M = mannen; zwart = zonder blinddoek; wit = met blinddoek.


Met je ogen dicht ben je minder sterk


Studies hebben aangetoond dat de geest krachtprestaties kan helpen verbeteren. Een gevisualiseerde training maakt sterker, net als het visualiseren van een beweging tussen je sets door. Tijdens een set werkt een spier harder als je aan hem denkt. In gedachten een spier gebruiken activeert in je hersenen kennelijk dezelfde paden als de paden die actief zijn als je daadwerkelijk beweegt, en zorgt ervoor dat je die spier beter kunt aansturen.

Bij zulke mentale processen helpt visuele input. Tijdens inspanning word je volgens studies sterker als je alleen al naar een foto van een aangespannen spier kijkt. Daardoor zou het trainen zonder zicht wel eens minder goed kunnen verlopen dan het trainen met zicht.

Bron:
J Strength Cond Res. 2012 May 29. [Epub ahead of print].

Meer:
Een gefantaseerde training kan een echte vervangen (8-3-2012)
Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt (16-11-2009)
Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training (11-9-2009)