Opgeladen: 29-11-2022
Opgeborgen in: Langer leven door supplementen
Translation: Orientin, the longevity flavonoid in bamboo (30-11-2022)

Oriëntine, de levensverlenger in bamboe

In de bladeren van bamboeplanten als Pleioblastus yixingensis en Phyllostachys nigra zit het flavonoid oriëntine. Oriëntine is eigenlijk niets meer dan een luteolinemolecuul met een glucosemolecuul op de achtste positie. Geef je oriëntine aan proefdieren, dan leven ze langer en blijven ze ook nog eens langer gezond en vitaal.


Orientine, de levensverlenger in bamboe


Studie
Onderzoekers van Southwest Medical University in China stelden het wormpje Caenorhabditis elegans bloot aan oplopende concentraties oriëntine, en ontdekten dat de diertjes daardoor langer gingen leven. Het levensverlengende effect was optimaal bij een concentratie van 100 micromol.


Orientine, de levensverlenger in bamboe

Orientine, de levensverlenger in bamboe


Als aaltjes als Caenorhabditis elegans ouder worden, bewegen ze steeds minder. Die afname van beweeglijkheid zegt iets over de afname van gezondheid van de diertjes als gevolg van veroudering. Blootstelling aan oriëntine vertraagde deze afname echter.

Mechanisme
De afname van de beweeglijkheid van aaltjes door veroudering gaat gepaard met een ophoping van dysfunctionele eiwitten als lipofuscine. Die accumulatie vindt ook plaats bij mensen met dementie. Blootstelling aan oriëntine verminderde deze toename.


Orientine, de levensverlenger in bamboe


De Chinezen ontdekten nog meer anti-verouderingsmechanismes van oriëntine. Het flavonoid stimuleerde ook de activiteit van heat shock proteins, antioxidante enzymen als SOD en autofagie-enzymen als bec-1 en Igg-1. Die laatstgenoemde enzymen stimuleren cellen om zichzelf op te ruimen en verouderde organellen af te breken.

Door autofagie kunnen cellen langer meegaan.

Conclusie
"Our results suggest that orientin has promising antiaging effects and could be a potential natural source for developing novel therapeutic drugs for aging and its related diseases", schrijven de Chinezen.

Bron:
Oxid Med Cell Longev. 2022 Feb 21;2022:8878923.

Meer:
Hesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchten (20-8-2022)
Slik berberine, leef 80 procent langer (8-5-2021)
De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine (14-2-2021)


Levensverlenger in komkommer laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen Quercetine is een geroprotector Langer leven door sinaasappels

Levensverlenger in komkommer laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen
In alledaagse voedingsmiddelen als thee, uien, appels en komkommers zit fisetin, een flavonoid dat sprekend lijkt op quercetine.

Quercetine is een geroprotector
Nee, als je 1 keer per week een capsule met quercetine slikt, zul je waarschijnlijk niet langer leven. Maar misschien zorgt die wekelijkse dosis er wel voor dat je langer gezond blijft.

Langer leven door sinaasappels
Het zou zomaar kunnen dat sinaasappels een levensverlengende werking hebben. Dierstudie.