Opgeladen: 6-7-2020
Opgeborgen in: Levensverlenging door supplementen
Translation: Can oranges extend your life? (7-7-2020)

Langer leven door sinaasappels

Langer leven door sinaasappels
Het zou zomaar kunnen dat sinaasappels een levensverlengende werking hebben. Dat schrijven Chinese wetenschappers, verbonden aan de South China University of Technology, in Molecules. De Chinezen deden proeven met het wormpje Caenorhabditis elegans, een populair modelorganisme in het anti-aging-onderzoek.

Studie
De onderzoekers kochten sinaasappels in de supermarkt, en maakt daar zelf extracten van. Die stopten ze in verschillende concentraties in de voedingsbodem van hun wormpjes, en bepaalden vervolgens hoe oud de diertjes konden worden.

De figuur hieronder vertelt welke stoffen de onderzoekers met HPLC in de extracten aantroffen. De meeste verbindingen zullen de lezers van dit gratis webmagazijn waarschijnlijk bekend voorkomen. Klik op de figuur voor een grotere versie.


Langer leven door sinaasappels


Resultaten
Bij een concentratie van 100, 200 en 400 mg sinaasappelextract per milliliter voedingsbodem leefden de wormpjes respectievelijk 10.5, 18.0 en 26.2 procent langer dan wormpjes die niet werden blootgesteld aan extracten.


Langer leven door sinaasappels


Langer leven door sinaasappels


De extracten verlengden niet alleen de life span van de aaltjes, maar ook hun health span. De dieren bleven langer vitaal. Dat zie je hierboven.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat sinaasappels op twee verschillende manieren de levensduur verlengen. Aan de ene kant remmen ze het 'verouderingsgen' age-1, en stimuleren zo de aanmaak ontgiftende en beschermende enzymen als SOD en catalase. Die enzymen ruimen agressieve moleculen op, en voorkomen dat die cellen kunnen beschadigen.

Tegelijkertijd activeren sinaasappels ook de MAPK-pathway, waardoor cellen zich blijven ontwikkelen, blijven groeien en blijven delen. [Figuur]

Conclusie
"These findings revealed that orange extracts have potential anti-aging effects through extending the lifespan, enhancing stress resistance, and promoting the healthspan", schrijven de onderzoekers. Ze maken er geen geheim van dat ze zitten te denken aan commerciële toepassingen van hun ontdekking. Ze noemen sinaasappelextract "a potential anti-aging candidate in the food industry".

De onderzoekers werden betaald door de Chinese overheid.

Bron:
Molecules. 2020 Jan 15;25(2):351.

Meer:
De stimulerende werking van aromatherapie met sinaasappelolie (28-4-2017)
Citrusvruchten voor sterke botten (1-2-2012)
Sinetrol: een halve kilo afvallen per week met sinaasappelsupplement (22-1-2009)


Quercetine is een geroprotector Lion's Mane als levensverlenger Levensverlenger in komkommer laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen

Quercetine is een geroprotector
Nee, als je 1 keer per week een capsule met quercetine slikt, zul je waarschijnlijk niet langer leven. Maar misschien zorgt die wekelijkse dosis er wel voor dat je langer gezond blijft. Dierstudie.

Lion's Mane als levensverlenger
Supplementen met een extract van de paddenstoel Hericium erinaceus - beter bekend als Lion's Mane - verlengen misschien het leven.

Levensverlenger in komkommer laat verouderde cellen uit het lichaam verdwijnen
In alledaagse voedingsmiddelen als thee, uien, appels en komkommers zit fisetine, een flavonoid dat sprekend lijkt op quercetine. Volgens experimenten onderzoekers van het Amerikaanse Scripps Research Institute kan fisetine het leven verlengen.