Opgeladen: 8-5-2021
Opgeborgen in: Langer leven door supplementen
Translation: Take berberine, live 80 percent longer (9-5-2021)

Slik berberine, leef 80 procent langer

Als je net zo goed reageert op berberine als labmuizen, dan kun je het aantal jaar dat je nog mag rondlopen op deze planeet met 80 procent verlengen. Nee, dat betekent niet dat berberine zal voorkomen dat je wordt ontvoerd door aliens en op een andere planeet als slaaf zult worden verkocht. Berberine verlengt de levensduur.


Slik berberine, leef 80 procent langer


Berberine
Berberine is een stof die in planten als de zuurbes of Berberis vulgaris in betrekkelijk hoge concentraties aanwezig is. Traditionele Aziatische genezers gebruiken extracten met berberine al eeuwenlang tegen een keur van aandoeningen, en wetenschappers in landen als China, Taiwan en Zuid-Korea hopen dat berberine verouderingsprocessen kan afremmen.

De supplementenindustrie stopt berberine in producten die onder meer de cholesterolspiegel zouden moeten verbeteren en gewichtsverlies zouden moeten versnellen.

Studie
Farmacologen van Peking University vroegen zich af of suppletie met berberine de levensduur zou kunnen verlengen, en de gezondheid kan beschermen als de jaren klimmen. In een publicatie die is verschenen in Aging Cell beschrijven ze in vitro- en dierstudies die daarover meer duidelijkheid zouden moeten geven.

Resultaten
Slik berberine, leef 80 procent langer
Toen de onderzoekers labmuizen van 18 maanden oud - zeg maar: van middelbare leeftijd - gedurende 4 maanden voer gaven waarin een beetje berberine zat, constateerden ze dat de dieren daardoor op een jong-bejaarde leeftijd van 22 maanden een gezondere pels hadden dan muizen in de controlegroep. Dat wijst erop dat de muizen gezonder waren.

Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze elke dag 400 milligram berberine geslikt. Zoveel berberine zit in een capsule van een beetje redelijk gedoseerd supplement.


Slik berberine, leef 80 procent langer


Slik berberine, leef 80 procent langer


Als de hersenen van muizen verouderen, neemt hun coördinatievermogen af. Ze kukelen sneller van een ronddraaiende as. Kregen de muizen van hierboven echter berberine, dan bleef hun coördinatievermogen op niveau.

Dat zie je hierboven.

Deze experimenten suggereren dat berberine de health span verlengt.

Bij een andere serie proeven konden de onderzoekers aantonen dat berberine ook de life span verlengde. Kregen muizen van 18 maanden gedurende 4 maanden berberine, dan nam daardoor het aantal dagen dat ze nog konden leven met maar liefst 80 procent toe.

Het humane equivalent van de beproefde dosis was weer ongeveer 400 milligram per dag.


Slik berberine, leef 80 procent langer


Een moleculaire merker voor veroudering is de activiteit van het enzym senescence-associated beta-galactosidase. Dat enzym wordt actiever door medicijnen als doxorubicine. Rechtsonder zie je dat berberine de toename van de activiteit van senescence-associated beta-galactosidase door doxorubicine vermindert.


Slik berberine, leef 80 procent langer


Slik berberine, leef 80 procent langer
Muizen die langdurig doxorubicine krijgen, leven niet zo lang. Ze kunnen daardoor model staan voor mensen die door wat voor reden dan ook versneld verouderen. Geef je die muizen ook berberine, dan neemt hun levensduur toe.

Conclusie
"Thus, the use of berberine at low doses may result in restoring the loss of health due to natural aging", resumeren de onderzoekers.

"Therefore, this molecule may be a candidate as an anti-aging drug for the treatment of age-related diseases that are, at least in part, driven by senescence."

Bron:
Aging Cell. 2020 Jan;19(1):e13060.

Meer:
Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier (26-3-2021)
De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine (14-2-2021)
Nog een studie waarin glucosamine het overlijdensrisico vermindert... (7-12-2020)


Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie Eet spinazie en quinoa en leef langer Dierstudie: glycine verlengt levensduur

Spermidine is een levensverlenger | Dierstudie
In 2016 publiceerden Oostenrijkse moleculaire wetenschappers een dierstudie waarin spermidine de levensduur van muizen verlengt.

Eet spinazie en quinoa en leef langer
Het zou zomaar kunnen dat mensen die geregeld spinazie of quinoa consumeren, of op een andere manier frequent stoffen als ecdysteron binnenkrijgen, langer leven.

Dierstudie: glycine verlengt levensduur
In reageerbuizen verjongt glycine oude cellen, schreven we vier jaar geleden. Die studie is echter niet de enige aanwijzing dat glycine misschien een interessant longevity-supplement is.