Opgeladen: 3-10-2016
Opgeborgen in: Slaap, Hart & bloedvaten
Translation: No translation yet

Langer dan een uur slapen overdag verzwakt hart

Langer dan een uur slapen overdag verzwakt hart
Een siësta is gezond. Even slapen 's middags reduceert de kans op een dodelijke hartaanval en verlengt de levensduur, weten we uit epidemiologische studies. Maar als die siësta langer dan een uur duurt, dan verdwijnen de gezondheidsvoordelen daarvan waarschijnlijk. Mannen die overdag langer dan een uur de ogen dicht doen hebben een verhoogde kans op hartfalen.

Studie
Britse epidemiologen, verbonden aan University College in London, gebruikten gegevens van 3723 mannen van 63-82 jaar, die waren verzameld in het kader van de British Regional Heart Study. In 2003 hadden de mannen in een onderzoek verteld hoeveel uren ze overdag sliepen, en negen jaar later keken de onderzoekers hoe het met die mannen was gesteld.

Resultaten
In de figuren hieronder hebben de onderzoekers de kans op de ontwikkeling van hartfalen bij de studiedeelnemers die 's middags niet sliepen per definitie op 1 gezet. Zoals je ziet was de kans op hartfalen niet groter bij de mannen die 's middags minder dan een uur sliepen, maar nam die kans toe naarmate de siësta's langer duurden.


Langer dan een uur slapen overdag verzwakt hartToen de Britten apart keken naar de mannen met en zonder hart- en vaatziekte veranderde het beeld niet. In de groep gezonde mannen [eerste figuur hieronder] en bij de mannen met een hart- of vaatziekte [tweede figuur] was de kans op ontwikkeling van hartfalen statistisch significant verhoogd bij de mannen die langer dan een uur siësta hielden.


Langer dan een uur slapen overdag verzwakt hart


Langer dan een uur slapen overdag verzwakt hartConclusie
"Self-reported daytime sleep of longer than 1 hour is associated with significantly greater risk of heart failure in older men", schrijven de onderzoekers. "These findings point to the need for healthcare providers to discuss daytime sleep patterns with older adults."

"In men with cardiovascular disease, self-reported short nighttime sleep in particular is associated with greater risk of developing heart failure."

Bron:
J Am Geriatr Soc 64:1845-1850, 2016.

Meer:
Je leeft langer door een middagslaapje (21-4-2011)
Middagslaapje halveert kans op dodelijke hartaanval (29-11-2008)


Slaaptekort verhoogt kans op dementie
Van alle 65-plussers die eigenlijk altijd te weinig slapen zal bijna de helft binnen enkele jaren dementeren.

Verschil tussen goede en matige student is twintig minuten slaap
Als niet zo goede studenten op doordeweekse dagen 20 minuten en 24 seconden meer gaan slapen, dan halen ze misschien betere cijfers.

Slaaptekort verkort levensduur van mannen
Mannen leven waarschijnlijk langer naarmate ze per etmaal meer uren slapen, bij vrouwen heeft slaap geen invloed op de levensduur.