27.07.2001

Lage testosteronspiegel maakt fotogeniek

Mannen met veel testosteron in hun lichaam zijn niet fotogeniek en zeker niet als ze moeten glimlachen. Ze staan strakker op de foto dan mannen met minder testosteron. Dat blijkt uit een onderzoek door de psycholoog James Dabbs van Georgia State University. Zelfs met een glimlach vinden andere mensen ze minder vriendelijk.

Studie
Lage testosteronspiegel maakt fotogeniek
Dabbs liet 19 mannen en 14 vrouwen 2 keer fotograferen door een friendly and attractive female undergraduate. Voor de ene foto moesten de proefpersonen lachend poseren, voor de andere niet. Tegelijkertijd bepaalde Dabbs de testosteronconcentratie in het speeksel van de proefpersonen. De psycholoog liet de foto's beoordelen door een panel.

Resultaten
Van alle foto's moesten de leden van het panel aangeven of ze de personen op de foto sterk/domaninant vonden, actief of vriendelijk/goed. De tabel hieronder vertelt je wat daaruit kwam.

De onderzoekers hebben de gegevens gesplitst voor de foto's van de mannen en vrouwen, en die waarop de gefotografeerde mensen lachend en serieus stonden. Hoe hoger de percentages, des te vaker beoordeelde het panel een foto van iemand met een hoog testosteron als sterk/dominant, actief of vriendelijk/goed.


Lage testosteronspiegel maakt fotogeniek


Mannen met weinig testosteron zagen er volgens de panels vriendelijker uit dan de mannen met veel testosteron, of ze nu lachen of niet. Mannen met veel testosteron kwamen daarentegen vaker over als sterk en dominant over. Voor vrouwen waren die verbanden er niet.

Toen Dabbs de foto's professioneel analyseerde, zag hij dat de spiertjes die betrokken zijn bij een glimlach minder hard werkten bij mensen met veel testosteron.

Verklaring
Volgens Dabbs willen mannen met veel testosteron situaties domineren. Ze willen controle uitoefenen. Die controle hebben ze niet als een fotograaf hun snater voor eeuwig vastlegt. De stress van die situatie maakt dat hun glimlach niet erg gemeend is.Voor vrouwen ligt het iets anders. Volgens Dabbs willen high T-vrouwen net zo graag domineren als high-T-mannen. Dat je niet aan hun glimlach kunt zien of ze zich ongemakkelijk voelen komt omdat vrouwen in onze cultuur meer glimlachen dan mannen. Ze hebben dus meer training dan mannen.

Bron:
Journal of Nonverbal Behavior (1997) 21 45-55.