Opgeladen: 15-5-2017
Opgeborgen in: Aantrekkelijkheid, Psychologie
Translation: Smiling makes you look older (8-7-2017)

Met een glimlach zie je er ouder uit

Glimlachen is net zoiets als ontbijten. We zijn er heilig van overtuigd dat het goed voor ons is, maar het beetje betrouwbare en feitelijke kennis over het fenomeen wijst in een andere richting. Wat glimlachen betreft is die kennis dankzij de Israëlische psycholoog Tzvi Ganel weer een beetje gegroeid. Ganel publiceert binnenkort een studie in Psychonomic Bulletin & Review waaruit blijkt dat we mensen ouder inschatten als ze glimlachen.

Studie
De onderzoekers verdeelden hun proefpersonen in 2 groepen. Beide groepen kregen foto's te zien van dezelfde personen - van persoon A, B, C enzovoorts. De ene groep zag een foto van persoon A met een neutrale gezichtsuitdrukking, de andere groep een foto van persoon A met een glimlach.

Bij persoon B was het andersom. Beide groepen zagen evenveel foto's van glimlachende als neutraalkijkende mensen.

Vervolgens moesten de proefpersonen de leeftijd schatten van de personen op de foto. Toen de beoordelingen achter de rug waren, legden de onderzoekers de proefpersonen de vraag voor wat het effect van glimlach op de geschatte leeftijd deed. Zag iemand er ouder uit door een glimlach? Of juist jonger? Of maakte het niet uit?

Resultaten
De proefpersonen schatten de persoon ouder in als die glimlachte [staafjes links in de grafiek hieronder]. Maar tegelijkertijd waren de proefpersonen ervan overtuigd dat een glimlach er iemand jonger deed uitzien [staafjes rechts in de grafiek hieronder].


Met een glimlach zie je er ouder uit


Met een glimlach zie je er ouder uitConclusie
"The idea that smiling makes one look younger can be found throughout popular media and is widely promoted by skin and dental care companies that have a clear financial interest in emphasizing the positive effect of smiling on how youthful one appears", schrijven de onderzoekers. "Here, we show that this belief, which is wellrooted in popular culture, is a complete misconception."

"Smiling faces are not perceived as younger than neutral faces; they are perceived as older. Moreover, our results make it clear that the same person can believe that smiling makes one appear younger, but at the same time judge smiling faces as older than neutral faces."

Bron:
Psychon Bull Rev. 2017 May 8. doi: 10.3758/s13423-017-1306-8. [Epub ahead of print].

Meer:
Een glimlachende man is onaantrekkelijk (20-6-2016)


Hierdoor zie je er jonger uit dan je in werkelijkheid bent
Rook niet, pas op met zonlicht en krijg veel kinderen. Of zorg dat je goed opgeleid bent.

Lage cortisolspiegel, langer jong in je gezicht
Mensen met relatief weinig cortisol kunnen er vier jaar jonger uit zien dan mensen met veel cortisol in hun systeem.

Hoge glucosespiegel, oud hoofd
Als er voortdurend veel glucose in je bloed zit verouder je sneller - en dat is aan je uiterlijk af te zien.