Opgepoetst: 2-6-2019
Opgeladen: 1-9-2011
Opgeborgen in: Sportvoeding voor duursporters
Translation: Cold sports drink works better (5-10-2011)

Koude sportdrank werkt beter

Koude sportdrank werkt beter
Sportdrankjes werken onder zomerse omstandigheden beter als ze koud zijn. Sportwetenschappers van de Britse Loughborough University toonden in 2008 aan dat koude sportdrankjes het uithoudingsvermogen van duursporters meer verhogen dan lauwe sportdranken.

Studie
De onderzoekers deden een proef met acht gezonde en matig-sportieve proefpersonen, die niet waren gewend aan hitte. Tijdens hun experimenten was het buiten 4 graden boven nul, terwijl in hun laboratorium de temperatuur 35 graden Celsius was en de luchtvochtheid was opgelopen tot 60 procent.

De proefpersonen moesten fietsen tot ze letterlijk niet meer konden. De onderzoekers zorgden ervoor dat de mannen elke drie minuten iets harder moesten trappen. Elke tien minuten kregen de mannen een bekertje met 100 ml suikervrije limonade. De ene keer had die limonade een temperatuur van 4 graden [Cold] - de temperatuur in een doorsnee-koelkast - en de andere keer een temperatuur van 37 graden [Warm].

Resultaten
De proefpersonen hielden de inspanningsproef 63.8 min vol als ze de koude drank kregen. Kregen ze de warme drank, dan hielden ze het na 52.0 min voor gezien. Hieronder zie je hoe dat komt: de koude sportdrank verminderde de stijging van hun lichaamstemperatuur. De mannen hadden daardoor minder last van de hitte en voelden zich minder snel vermoeid.


Koude sportdrank werkt beter


Koude sportdrank werkt beter


Koude sportdrank werkt beter


Conclusie
"Unlike conventional precooling maneuvers, often criticized due to their impracticality, an improved endurance capacity with precooling via drinking cold fluids seems attractive, taking into account that hydration before and during an endurance activity, especially in hot environments, is widely advocated", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2008 Sep;40(9):1637-44.

Meer:
Sportdrank met suiker herstelt vochtbalans langduriger dan water (24-7-2009)
Hyperhydratie helpt duursporters (10-6-2009)
Sporten met flesje water is leuker (16-1-2009)


Menthol wapent hardlopers en wielrenners tegen warm weer

Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen

Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestaties

Menthol wapent hardlopers en wielrenners tegen warm weer
Het maakt waarschijnlijk niet uit of je een zelfgemaakte sportdrank gebruikt waarin je menthol hebt opgelost, of gelatinecapsules waar je op zuigt. Als je tijdens continue intensieve inspanningen maar menthol in je mond krijgt.

Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen
Bij warm weer kunnen duursporters langer achtereen op een redelijk intensief niveau blijven presteren als ze hun nek afkoelen.

Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestaties
Als sporters bij warm weer moeten hardlopen, dan presteren ze beter als ze geregeld een beetje water in hun gezicht sproeien.