Opgeladen: 22-7-2016
Opgeborgen in: Duurtraining, Hitte

Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestaties

Als sporters bij warm weer moeten hardlopen, dan presteren ze een tikkie beter als ze geregeld een beetje water in hun gezicht sproeien. Die eenvoudige methode werkt net zo goed als een voortijdige afkoeling in een bad met koud water. Dat ontdekten Australische sportwetenschappers, verbonden aan de universiteit van University of Newcastle, in een experiment waarin negen goed getrainde lopers fungeerden als proefpersoon.

Studie
De onderzoekers lieten hun proefpersonen bij drie verschillende gelegenheid een afstand van 5 kilometer afleggen op de treadmill. De temperatuur in het lab was 32.5 graden Celsius, de relatieve luchtvochtigheid was 33.9 procent.

De ene keer lagen de sporters vlak voordat ze moesten rennen een half uur in een bad van 23-24 graden Celsius [Cold water immersion; CWI], de andere keer koelden de onderzoekers de sporters af door met een plantenspuit bij elke afgelegde kilometer met een plantenspuit een beetje water over hun gezicht te sproeien [Spray]. Weer een andere keer deden de onderzoekers helemaal niets om de proefpersonen koel te houden [Control; CON].

Resultaten

De beide afkoelende technieken verbeterden de tijden die de proefpersonen konden neerzetten met ongeveer drie procent. De onderzoekers bestempelen die prestatieverbetering als "trivial to small", maar het is beter dan niets.


Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestatiesToch verlaagde het verkoelende bad de lichaamstemperatuur de proefpersonen, terwijl de plantenspuit daarop geen invloed had.


Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestaties


Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestatiesHet bad zorgde er bovendien voor dat de lopers minder transpireerden.

Beide koelingstechnieken verminderden de gevoelstemperatuur, en de last die de proefpersonen van de hitte hadden.


Trainen bij warm weer? Een plantenspuit verbetert je prestatiesConclusie
"Self-paced running performance in the heat was improved by a similar magnitude (approximately 3%) with either pre-cooling by cold-water immersion or mid-cooling by intermittent facial water spray when compared to no cooling intervention", vatten de onderzoekers de uitkomsten van hun studie samen. "Both strategies are likely ergogenic for endurance running performance in the heat."

"Cold-water immersion significantly reduced rectal temperature and sweat rate, but no changes in heart rate were observed, and hence it is unclear if cooling induced cardiovascular adjustments."

"It is proposed that reduced perceptions of heat discomfort following the cooling interventions facilitated an increase in selfselected work output to match an anticipated psychophysiological strain at the end of exercise."

Bron:
J Sports Sci. 2016 Jun 8:1-8. [Epub ahead of print].

Meer:
Heet bad na training bereidt sporters voor op fysieke inspanning bij hoge temperatuur (14-6-2016)
Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen (12-5-2013)


Koude sportdrank, betere tijden
Sportdranken werken beter als je ze drinkt zoals de doortrainde modellen in TV-commercials dat doen: als ze ijskoud zijn, en de damp eraf komt.

In de zomer laat tyrosine duursporters beter presteren
Hmm... De beproefde dosis is wel heul errug hoog...

Koude sportdrank werkt beter
Koude sportdrankjes vergroten het uithoudingsvermogen van duursporters meer dan lauwe sportdranken.