Opgeladen: 14-6-2016
Opgeborgen in: Hitte, Duurtraining
Translation: No translation yet

Heet bad na training bereidt sporters voor op fysieke inspanning bij hoge temperatuur

De temperatuur daarbuiten is op dit moment prima voor sporters, maar volgens het weerbericht gaat het kwik in de komende dagen weer stijgen. Over een week wordt het weer afzien. Volgens onderzoekers van Bangor University in Engeland kunnen sporters zich daar op voorbereiden als ze nu na hun training een warm bad nemen. Een warm bad na de training bereidt het lichaam in korte tijd voor op fysieke inspanning bij een hoge temperatuur.

Studie
De onderzoekers lieten anderhalf dozijn mannen gedurende 6 dagen elke dag 40 minuten op 65 procent van hun maximale zuurstofopname rennen op een treadmill. De temperatuur was 18 graden.

De helft van de mannen ging na de sessie nog eens 40 minuten in een warm bad van 40 graden zitten. De andere helft nam plaats in een bad met lauw badwater van 34 graden.

Voor en na de periode van 6 dagen moesten de mannen bij twee verschillende gelegenheid zo snel mogelijk een afstand van 5 kilometer rennen. De ene keer gebeurde dat bij een temperatuur van 18 graden, de andere keer bij een temperatuur van 33 graden.

Resultaten
Je ziet hieronder dat de proefpersonen die heet hadden gebadderd bij beide 5-kilometerlopen betere tijden neerzetten. Bij de temperatuur van 33 was het verschil - een ruime 4 procent - met de groep die lauw had gebadderd statistisch significant.


Heet bad na training bereidt sporters voor op fysieke inspanning bij hoge temperatuurDe heetbadderaars hadden tijdens het lopen bij een hoge temperatuur minder last van de hitte, en waren na afloop ook minder vermoeid. Ze begonnen tijdens die loop eerder te zweten dan de lauwbadderaars, maar verloren tijdens de sessie niet meer vocht.

Conclusie
"For those residing and training in temperate conditions, incorporating a hot bath into the post-exercise washing routine on six consecutive days represents a simple, practical, economical, and effective heat acclimation strategy to improve endurance performance in the heat", schrijven de onderzoekers.

"Analogous to 'live-high train-low' we contend these findings support the concept, 'train-cool bathe-hot'."

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2015 Dec 9. doi: 10.1111/sms.12638. [Epub ahead of print].

Meer:
Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen (12-5-2013)
Mannen hebben tijdens duurinspanningen meer kans op dehydratie dan vrouwen (16-3-2013)
Verhoogde vochtspiegel door creatine en glycerol helpt duursporters bij hitte (2-2-2012)


L-Alanyl-L-Glutamine verbetert tijden van uitgedroogde sporters
Je hebt er wel een paar gram van nodig.

Sauna werkt als EPO
Half uurtje sauna doet rode bloedcellen toenemen.

Complete maaltijd beste rehydratiestrategie
Werkt beter dan sportdrankjes.