12.05.2013

Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen

Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen
Bij warm weer kunnen duursporters langer achtereen op een redelijk intensief niveau blijven presteren als ze hun nek afkoelen. Dat ontdekten onderzoekers van de Britse Roehampton University in een studie waaraan acht mannelijke en getrainde twintigers als proefpersoon meewerkten.

Hitte, vermoeidheid en prestaties
Bij een temperatuur van dertig graden Celsius is het prestatievermogen van mensen zo'n tien procent lager dan bij een temperatuur van veertien graden. [Int J Sports Med. 2008 Oct;29(10):812-6.] Volgens de central governor theory komt dat omdat de hersenen bij hitte gevoelens van vermoeidheid oproepen om oververhitting van het lichaam te voorkomen.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekten fysiologen dat tijdens inspanning bij hitte het afkoelen van het lichaam via de nek meer verlichting geeft dan afkoeling via de romp. [J Appl Physiol. 1976 May;40(5):668-72.]

Studie
De Britten telden 1 en 1 bij elkaar op, en theoretiseerden dat ze sportprestaties bij hitte zouden kunnen verbeteren met halsbanden die de nek afkoelen. Zulke halsbanden zijn al op de markt. De onderzoekers gebruikten voor hun experimenten de CCX van Black Ice. [blackicecooling.com] Die bevat vijf compartimenten met een gel die kan bevriezen en daarna geruime tijd warmte absorbeert. De onderzoekers legden de halsbanden een etmaal in een vriezer van -80 graden Celsius voordat ze de dingen gebruikten.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen in een lab bij 32.2 graden Celsius een paar keer rennen op een treadmill rennen op 70 procent van hun maximale zuurstofopname totdat ze uitgeput waren. Na twee proefsessies renden de mannen een keer met een halsband, en een keer zonder.

Resultaten
Met een halsband renden de proefpersonen bijna 14 procent langer dan zonder, vertelt de figuur hieronder. Het effect was statistisch significant.


Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen


Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen


De onderzoekers lieten hun proefpersonen rennen met een thermosensor in hun rectum. Zo konden de Britten zien dat tijdens het dragen van de gekoelde halsband de lichaamstemperatuur hoger opliep.

De onderzoekers zagen ook dat tijdens het dragen van de halsband de hartslag hoger opliep. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Houd je hoofd koel, vergroot je uithoudingsvermogen


Conclusie
"Cooling the neck region allowed participants to tolerate higher rectal temperatures and heart rates before they voluntarily terminated exercise at identical levels of perceived thermal comfort and ratings of perceived exertion in a hot environment", concluderen de Britten.

"In our study, this dampening of the perceived level of thermal strain enabled participants to increase the time taken to reach volitional exhaustion. These data suggested that cooling this region masks the true state of the body, delaying the point at which the voluntary termination of exercise occurs."

Bron:
J Athl Train. 2011 Jan-Feb;46(1):61-8.

Meer:
Mannen hebben tijdens duurinspanningen meer kans op dehydratie dan vrouwen (16-3-2013)
Verhoogde vochtspiegel door creatine en glycerol helpt duursporters bij hitte (2-2-2012)
In de zomer laat tyrosine duursporters beter presteren (8-12-2011)