01.10.2014

Kop magere yoghurt in de middag maakt afslanken een stuk gemakkelijker

Ergens in de middag, zo'n drie uur nadat je hebt gelunchd en nog voordat je toe bent aan je avondeten, snack je waarschijnlijk iets. Als dat een eiwitrijke snack is, zoals een kop magere yoghurt, dan eet je 's avonds spontaan 100 kilocalorieën minder dan als je jezelf verwent met traditionele koolhydraat- en vetrijke snacks. Die afslanktip publiceerden voedingswetenschappers van de University of Missouri in Nutrition Journal.

Studie
De onderzoekers gaven 20 gezonde vrouwen - gemiddelde leeftijd: 27 jaar - bij drie verschillende gelegenheden 's middags een snack. Alle keren consumeerden de vrouwen precies hetzelfde ontbijt en dezelfde lunch.

Nadat de proefpersonen de snack hadden gegeten bleven ze in het laboratorium. Ze kregen een diner aangeboden, en mochten zelf weten hoeveel ze daarvan aten.

Je ziet de 3 snacks hieronder.


Kop magere yoghurt in de middag maakt afslanken een stuk gemakkelijker Kop magere yoghurt in de middag maakt afslanken een stuk gemakkelijker Kop magere yoghurt in de middag maakt afslanken een stuk gemakkelijker

160 kcal

160 kcal

160 kcal

0 gr protein
19 gr carbs
9 gr fat

14 gr protein
25 gr carbs
9 gr fat

2 gr protein
19 gr carbs
9 gr fat

10 crackers

180 ml (een kop)

9 blokjes


Resultaten
Nadat ze de eiwitrijke yoghurt hadden gegeten hadden de vrouwen gedurende de rest van de middag significant minder trek in eten dan na het eten van de crackers en de chocolade.


Kop magere yoghurt in de middag maakt afslanken een stuk gemakkelijker


Kop magere yoghurt in de middag maakt afslanken een stuk gemakkelijker


Na de eiwitrijke snack aten de vrouwen ongeveer 100 kilocalorieën minder van het diner. Dat zie je hierboven.

Conclusie
"These findings suggest that a less energy dense, high-protein afternoon snack could be an effective dietary strategy to improve appetite control and energy intake regulation in healthy women", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Nutr J. 2014 Sep 29;13(1):97.

Meer:
Een jaar afslanken met een eiwitrijk dieet goed voor hart en bloedvaten (2-8-2014)
Eiwitrijk afslankdieet werkt nog beter met zes maaltijden per dag (26-6-2013)
Of je nou wilt afvallen of spieren opbouwen, een eiwitrijk dieet werkt (22-3-2013)