Opgepoetst: 22-5-2022
Opgeladen: 15-1-2015
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: Strict weight loss diet works better if you bend the rules occasionally (23-2-2015)

Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigt

Veel diëtisten adviseren hun cliënten, als die een dieet met weinig calorieën volgen, om op enkele vastomschreven dagen de teugels te laten vieren, en dan gewoon te eten wat ze willen. Dat maakt het volhouden van zo'n afslankdieet makkelijker, is de beredenering. Die calorie shifting-aanpak werkt uitstekend, ontdekten voedingswetenschappers in Iran. Niet alleen omdat het volhouden van een calorie shifting-dieet makkelijker is, maar ook omdat de bereikte resultaten minder snel verdwijnen wanneer je weer gewoon gaat eten.


Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigtStudie
De onderzoekers, die waren verbonden aan Shahid Beheshti University of Medical Sciences, experimenteerden met 2 groepen van elk 37 vrouwen met een BMI van 25-37. Ze waren 26-50 jaar.

De ene groep volgde 6 weken een traditioneel en streng calorie restriction diet. Dat hield in dat de vrouwen hun inname van energie calorieën verminderden tot 55 procent van hun basismetabolisme of resting metabolic rate. De resting metabolic rate is het aantal calorieën dat je verbrandt bij volledige rust.

De andere groep volgde een nog strenger calorie shifting diet, dat bestond uit 3 cycli van elk 2 weken.

Het eerste deel van die cyclus duurde 11 dagen, en daarin aten de vrouwen slechts 45 procent van het aantal calorieën dat hun lichaam in rust verbrandde. Het tweede deel van de cyclus duurde 3 dagen, en in die periode mochten de vrouwen zoveel eten als ze wilden.

Toen de 6 weken voorbij waren gaven de onderzoekers de vrouwen nog eens 4 weken een dieet met precies genoeg calorieën om hun nieuwe lichaamsgewicht vast te houden.

Resultaten
De vrouwen verloren evenveel kilo's tijdens het traditionele calorie restriction diet als tijdens het calorie shifting diet. Maar nadat het afslankdieet was afgelopen nam het lichaamsgewicht in de calorie restriction diet-groep [CR] meer toe dan in de calorie shifting diet-groep [CS].


Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigtHet effect wordt nog dramatischer als je kijkt naar de vetmassa. Nadat het afslankdieet achter de rug is bouwt de traditionele calorie restriction diet-groep snel vetmassa op - maar de calorie shifting diet-groep niet.


Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigtVerklaring
De vrouwen die afslankten met een calorie restriction diet waren tijdens rust minder calorieën gaan verbranden, terwijl in de vrouwen in de calorie shifting diet-groep de resting metabolic rate constant was gebleven.


Streng afslankdieet werkt beter als je af-en-toe zondigtConclusie
"The effect of the calorie shifting diet on weight loss was more persistent than that of the calorie restriction diet, while both groups had a 1 month follow-up period with approximately the same calorie intake", resumeren de onderzoekers.

"Further analysis suggested the involvement of reduced resting metabolic rate in weight regain of the calorie restriction diet subjects during the follow-up period, which remained in levels near baseline for the calorie shifting diet subjects."

De aanpak van de onderzoekers was bijzonder streng. De calorierestrictie was fors, en nog forser in de calorie shifting diet-groep. Als je een minder streng afslankdieet volgt, dan zou de calorie shifting-aanpak wel eens niet kunnen werken.

Waarom precies, dat lees je hier.

Bron:
Int J Prev Med. 2014 Apr;5(4):447-56.

Meer:
Afgeslankt? Een eiwitrijke voeding dieet maakt je nog slanker (8-5-2022)
Jojo-effect misschien verleden tijd door suppletie met L-serine (7-5-2022)
Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker (19-7-2012)
Afslanken met eiwitrijk dieet verhoogt metabolisme (9-8-2008)


Afslankdieet stopzetten in de weekeinden vergroot vetverlies en voorkomt spierafbraak Afgeslankt? GLA houdt de verloren kilo's weg Nooit meer dik? Dan meer bewegen

Afslankdieet stopzetten in de weekeinden vergroot vetverlies en voorkomt spierafbraak
Als mensen die trainen met gewichten afslanken, verliezen ze meer vet en minder spieren als ze in de weekeinden ophouden met afslanken, en op die twee dagen precies genoeg energie consumeren om op gewicht te blijven.

Afgeslankt? GLA houdt de verloren kilo's weg
Dikke mannen en vrouwen die zijn afgevallen blijven makkelijker op hun nieuwe gewicht als ze dagelijks 890 milligram gamma-linolzuur of GLA slikken.

Nooit meer dik? Dan meer bewegen
Als je die verdwenen kilo's ook graag weg wilt houden, ga dan meer bewegen. Veel meer.