Opgeladen: 30-6-2024
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Cafeïne & koffie, Zitten
Translation: Coffee makes sedentary lifestyle less deadly (1-7-2024)

Koffie maakt langdurig zitten minder dodelijk

Lang achter elkaar zitten is niet gezond. Een zittende leefstijl verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, type-2 diabetes en andere chronische ziekten en dus ook de kans op voortijdig overlijden. Het drinken van koffie beschermt daartegen, concluderen Chinese onderzoekers die Amerikaanse gegevens analyseerden.


Koffie maakt langdurig zitten minder dodelijk


Studie
Chinese epidemiologen publiceerden in BMC Public Health een studie waarin ze de gegevens van 10639 Amerikaanse volwassenen analyseerden, die tussen 2007 en 2018 waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey.

De studiedeelnemers hadden vragen beantwoord over hun inname van koffie en het aantal uren per dag dat ze zittend doorbrachten. De onderzoekers bepaalden of koffie van invloed was op de effecten van zitten op de kans op overlijden.

Resultaten
Nadat de onderzoekers andere leefstijlfactoren naar beste kunnen hadden verwijderd, zagen ze dat het drinken van koffie de kans op overlijden verminderde. Koffie drinken verminderde de kans op overlijden. Hoe meer koffie de studiedeelnemers dronken, hoe kleiner de kans op overlijden.

Zitten werkte precies andersom. Hoe meer uren de studiedeelnemers dagelijks zaten, hoe groter hun kans op overlijden.

Je ziet de verbanden in de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Koffie maakt langdurig zitten minder dodelijk


Koffie maakt langdurig zitten minder dodelijk


Toen de Chinezen keken naar de wisselwerking tussen koffie en zitten, ontdekten ze dat de kans op overlijden in de groep die zes uur of meer per dag zat maar ook koffie dronk niet significant was verhoogd. Koffie beschermt dus de gezondheid bij een zittende leefstijl.

Actieve stoffen?
De onderzoekers weten niet precies welke stoffen in koffie mensen met een zittende leefstjl tegengaan. Daarvoor zitten er teveel verschillende stoffen in koffie. De onderzoekers pleiten voor - je zag hem al aankomen - "further research".

Bron:
BMC Public Health. 2024 Apr 17;24(1):1069.

Meer:
Na een zware training herstellen sporters die weinig zitten sneller (7-3-2024)
Meer bewegen en minder zitten? Binnen 4 dagen ben je al gezonder (6-10-2017)
Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl (7-12-2014)
Uren onafgebroken zitten is slecht voor je bloedvaten (3-10-2015)
TV-kijken veilig tot twee uur per dag (27-8-2013)


Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19 Hoeveel koppen koffie per dag moet je drinken als je langer wilt leven? Koffie - een superfood dat je sterftekans vermindert

Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19
Koffie beschermt misschien tegen het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat suggereert Brits-Amerikaanse epidemiologisch onderzoek.

Hoeveel koppen koffie per dag moet je drinken als je langer wilt leven?
Twintig jaar geleden vertelden artsen dat mensen die gezond wilden zijn beter geen koffie konden drinken. Dat idee is inmiddels van de baan.

Koffie - een superfood dat je sterftekans vermindert
Met elke 2 koppen koffie die je dagelijks drinkt, vermindert je kans op overlijden met bijna een kwart.