03.10.2015

Uren onafgebroken zitten is slecht voor je bloedvaten

De bloedvaten van kinderen zijn elastischer dan die van ouderen. Dus als de bloedvaten van meisjes van 7-10 jaar al slecht reageren op een paar uur zitten achter elkaar, hoe slecht is urenlang zitten dan voor de bloedvaten van de gemiddelde lezer van dit gratis webmagazijn?

Inderdaad
Heel slecht.

Studie
Cardiologen van de University of British Columbia lieten 9 meisjes bij twee verschillende gelegenheden 3 uur achter elkaar zitten. De meisjes doodden de tijd met een iPad en een TV.

De ene keer zaten de meisjes drie uur aan één stuk [SIT]. Zelfs als ze naar de WC moesten, brachten de onderzoekers ze daar met een rolstoel naartoe. De andere keer onderbraken de onderzoekers elk uur zitten met een korte anti-pauze van 10 minuten. Ze lieten de kinderen dan 10 minuten een beetje peddelen op een fiets [EX].

Voor en na de zitsessies bepaalden de onderzoekers in de bloedvat in het bovenbeen van de meisjes - de superficial femoral artery - de flow mediated dilation [FMD]. De flow mediated dilation is het wijder en nauwer worden van de bloedvaten op respectievelijk het moment dat het hart het bloed door de vaten pompt, en tussen de hartslagen in.

De flow mediated dilation is een belangrijke merker voor de gezondheid van de bloedvaten. Hoe groter de flow mediated dilation, hoe kleiner is de kans op hart- en vaatziekten.

Resultaten
De flow mediated dilation verminderde met 33 procent toen de kinderen 3 uur onafgebroken zaten. De flow mediated dilation verminderde niet als de kinderen na een uur zitten 10 minuten actief waren.


Uren onafgebroken zitten is slecht voor je bloedvaten


De onderzoeksuitkomsten zijn in lijn met andere studies naar het effect van langdurig zitten. Langdurig zitten is niet gezond - en dat geldt ook voor sporters en kinderen. Na elk uur zitten kun je beter even opstaan en iets gaan doen.

Conclusie
"For perspective", zegt onderzoeker Ali McManus in een interview met de New York Times [nytimes.com September 23, 2015] "in adults, a sustained 1 percent decline in vascular function has been shown to increase cardiovascular disease risk by 13 percent."

Daarbij moet je dan meteen opmerken dat de forse vermindering van de flow mediated dilation bij de kinderen vrijwel direct verdween als de kinderen uit hun stoelen overeind kwamen en actief werden.

Desondanks vermoeden de onderzoekers dat op de langere termijn een leefstijl waarin mensen urenlang achtereen zitten funest is voor de bloedvaten.

"I was surprised by how easy it was to get the girls to stay still for three uninterrupted hours", zegt McManus in het gesprek met de New York Times. "We'd expected that they would want to be up and moving around." Maar dat was bij deze meisjes, die behoren tot de bewegingloze generatie die opgroeit met Ipads en andere electronische monstertjes, dus niet het geval. "It was easier, actually, than I'd hoped."

Bron:
Exp Physiol. 2015 Sep 15. doi: 10.1113/EP085355. [Epub ahead of print].

Meer:
Elk uur dat je dagelijks zit verhoogt je sterftekans (9-8-2013)
Lichaam slijt sneller door zittende leefstijl (4-6-2013)
Hoe minder je zit, hoe ouder je wordt (9-4-2009)