Opgeladen: 31-12-2020
Opgeborgen in: Zittende leefstijl, Longevity & leefstijl
Translation: Sedentary lifestyle causes body to deteriorate faster (30-6-2013)

Lichaam slijt sneller door zittende leefstijl

Vijftigplussers met een zittende leefstijl takelen lichamelijk sneller af dan leeftijdgenoten met minder zitvlees. Dat ontdekten epidemiologen van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. Regelmatige lichaamsbeweging reduceert het negatieve effect van een zittende leefstijl, maar heft het niet volkomen op.

Bewegen & zitten
Tot voor kort dachten anti-verouderingsonderzoekers dat mensen fitter en gezonder blijven als ze zich geregeld fysiek inspannen - en op z'n minst een half uur per dag matig intensief bewegen. Meer mag ook. Graag zelfs.

En dat denken de onderzoekers nog steeds. Ze bestuderen er sinds een paar jaar wel een factor bij: het aantal uren dat je per dag zit. Hoe meer dat er zijn, des te eerder ga je volgens studies dood. Zo goed als een dagelijks half een heel uur intensief bewegen is, zo slecht is uren achtereen zitten. Urenlang niets doen is niet goed voor het lichaam, ook als je daarna een uurtje intensief beweegt.

Studie
In 2012 publiceerden onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center een epidemiologisch onderzoek waaruit blijkt dat een zittende leefstijl het tempo versnelt waarin vijftigplussers fysiek achteruitgaan. Voor die studie volgden de onderzoekers zestigduizend vrouwen, die deelnamen aan de Women's Health Initiative Observational Study. In de periode 1993–1998, toen de studie begon, waren de vrouwen 50-79 jaar.

De onderzoekers bepaalden hoeveel beweging de vrouwen dagelijks hadden, en hoeveel uur ze dagelijks overdag zaten of lagen. Ze drukten de hoeveelheid beweging uit in MET-hours per week. Een uur wandelen in een redelijk tempo staat gelijk aan 3 MET-hours. De bewegingsnorm die je volgens wetenschappers zou moeten halen is 15-20 MET-hours per week.

Drie jaar na het van start gaan van de studie [Y3] [in de periode 1996-2001] bepaalden de onderzoekers hoe goed de vrouwen lichamelijk functioneerden. Dat deden ze in 2005 [ES1], 2006 [ES2], 2007 [ES3], 2008 [ES4] en 2009 [ES5] nog eens. De onderzoekers gaven de vrouwen een score van 0 tot 100. Hoe hoger de vrouwen scoorden, hoe beter was hun fysieke conditie.


Lichaam slijt sneller door zittende leefstijl


Resultaten
In de figuren hieronder staat Q1 voor vrouwen die dagelijks minder dan zes uur zaten, Q2 voor vrouwen die dagelijks 6-8 uur zaten, Q3 voor vrouwen die dagelijks 8-11 uur zaten en Q4 voor vrouwen die dagelijks meer dan 11 uur zittend doorbrachten. Hoe meer uren de vrouwen zittend doorbrachten, hoe sneller verslechterde hun conditie. Bewegen kon dat effect voor grotendeels opheffen, maar niet volledig wegpoetsen.


Lichaam slijt sneller door zittende leefstijl


Lichaam slijt sneller door zittende leefstijl


Lichaam slijt sneller door zittende leefstijl


Lichaam slijt sneller door zittende leefstijl


Conclusie
"Expanding public health messages to reduce sedentary time and increase activity levels are likely to impart the broadest health benefits", concluderen de onderzoekers.

"Targeted messages to reduce time spent engaged in sedentary activities may have potential for impact when paired with current physical activity recommendations for older adults."

Bron:
J Aging Res. 2012;2012:271589.

Meer:
Het enorme gezamenlijke effect van niet-roken, gezond eten en bewegen (10-5-2012)
Verlaag je hartslag en leef langer (15-4-2012)
Kwartier wandelen per dag verlengt het leven al (14-4-2012)


Meer bewegen en minder zitten? Binnen 4 dagen ben je al gezonder

Staan is gezonder dan zitten

Elk uur dat je dagelijks zit verhoogt je sterftekans

Meer bewegen en minder zitten? Binnen 4 dagen ben je al gezonder
Als dikke mensen met een zittende manier van leven hun leefstijl omgooien, en een beetje meer gaan bewegen, dan zijn de positieve gevolgen voor hun gezondheid vrijwel direct meetbaar.

Staan is gezonder dan zitten
Als je een broertje dood hebt aan sporten en bewegen, maar op je werk veel moet staan, tel dan je zegeningen.

Elk uur dat je dagelijks zit verhoogt je sterftekans
Zestigplussers die slechts twee uur per dag zittend doorbrengen hebben bijna de helft minder kans op overlijden dan zestigplussers die dagelijks acht tot negen uur zitten.