Opgeladen: 21-8-2019
Opgeborgen in: Antioestrogene supplementen, Koffie, Testosteron & leefstijl
Translation: More testosterone and less estradiol in coffee drinkers (22-8-2019)

Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers

Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers
In het bloed van koffiedrinkers circuleert een beetje meer testosteron en een beetje minder estradiol dan in het bloed van niet-koffiedrinkers. Dat schrijven epidemiologen van de universiteit van Harvard in de American Journal of Clinical Nutrition. Een interessant onderzoek voor wie er nog aan twijfelt of koffie een superfood is.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 17881 vrouwen en 8748 mannen die waren verzameld binnen de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study.

De onderzoekers keken naar de inname van koffie, maar ook apart naar koffie met en zonder cafeïne. Daar kwam allemaal hetzelfde uit. De effecten van koffie waarover dit stukje gaat, staan dus los van de effecten van cafeïne. Ze zijn wellicht het werk van de fenolen in koffie, zoals chlorogeenzuur.

Resultaten
In het bloed van de studiedeelnemers die een paar koppen koffie per dag dronken, vonden de onderzoekers meer testosteron en minder estradiol dan in het bloed van de studiedeelnemers die geen koffie dronken.

Die verschillen waren statistisch significant.


Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers

Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers


De onderzoekers keken ook naar het 'goede vethormoon' adiponectine en de ontstekingsfactor CRP. In het bloed van de studiedeelnemers die 4 koppen koffie of meer per dag dronken, vonden ze 16.6 procent minder CRP en 9.3 procent meer adiponectine.

Conclusie
"Our study indicates that coffee consumption is associated with a favorable profile of plasma biomarkers of metabolic [...] pathways", concluderen de onderzoekers. "Future prospective and interventional studies are warranted to confirm our findings."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(3):635-47.

Meer:
Groene thee heeft geen effect op testosteron (31-7-2019)
Leeftijd geen factor in testosteronspiegel vijftigplussers (25-1-2019)
Soja maakt mannen niet minder mannelijk, wel gezonder (6-3-2018)
Stress en vermoeidheid zijn net zulke sterke testosteronverlagers als leeftijd (8-6-2017)


Oleocanthal, het antioestrogeen in olijfolie Astragulus voor meer Leydigcellen (en dus ook meer testosteron) De antioestrogene werking van granaatappel

Oleocanthal, het antioestrogeen in olijfolie
In vierge of virgine olijfolie zit de stof (-)-oleocanthal. Deze razend interessante verbinding heeft een kankerremmende en antioestrogene werking.

Astragulus voor meer Leydigcellen (en dus ook meer testosteron)
In de testes produceren de cellen van Leydig het testosteron dat in het menselijk lichaam circuleert. Volgens legio studies kunnen allerlei extracten dat productieproces stimuleren.

De antioestrogene werking van granaatappel
Nee, supplementen met granaatappelextract kunnen middelen als tamoxifen of anastrazole natuurlijk niet vervangen. Maar...