Opgeladen: 6-3-2018
Opgeborgen in: Soja, Plantaardige eiwitten, Testosteron & leefstijl, Hart & bloedvaten
Translation: Soya protein makes men healthier, not less masculine (7-3-2018)

Soja maakt mannen niet minder mannelijk, wel gezonder

Volgens een kleine maar - in ieder geval op het web - goed zichtbare groep activisten is soja puur aspartaam. Volgens hen is soja bijvoorbeeld desastreus voor de testosteronspiegel van mannen. Da's nogal geen uitspraak, en dus bekostigde de Britse overheid een experiment waarin mannen, die toch al een lage testosteronspiegel hadden, drie maanden lang elke dag soja met extra veel hormoonverstorende stoffen toegediend kregen.

Studie
Endocrinologen van Hull York Medical School verdeelden tweehonderd mannen met type-2 diabetes en een testosteronspiegel van minder dan 12 nanomol per liter in 2 groepen. De ene groep mannen kreeg elke dag 15 gram soja-eiwit met 66 milligram isoflavonen [SPI], de andere helft kreeg soja-eiwit zonder isoflavonen [SP].

Die concentratie isoflavonen is aan de hoge kant. Als je gewone sojaproducten eet, heb je 20-30 gram soja-eiwitten nodig om aan zoveel isoflavonen te komen.

Isoflavonen uit soja hebben een antioestrogene werking, en zouden volgens de antisojavieten mannen vervrouwelijken. Ja, da's raar. Maar in de wondere wereld van het antisojavisme is zo'n gedachte heel plausibel.

Resultaten
Toen de 3 maanden voorbij waren, was de testosteronspiegel van de mannen niet veranderd. Wel was hun gevoeligheid voor insuline toegenomen en was de concentratie van de ontstekingsfactor CRP verminderd. Klik op de figuur hieronder voor een leesbare versie.


Soja maakt mannen niet minder mannelijk, wel gezonder


Op basis van de veranderingen in het bloed konden de onderzoekers berekenen dat de kans op een hart- of vaatziekte door de soja met isoflavonen was afgenomen.


Soja maakt mannen niet minder mannelijk, wel gezonder


Soja maakt mannen niet minder mannelijk, wel gezonder


Hart en bloedvaten werden dus gezonder door de suppletie met isoflavonrijke soja. Daar staat dan tegenover dat de concentratie van het inactieve schildklierhormoon T4 in het lichaam van de mannen in deze afnam. Consequenties voor de stofwisseling had dat niet, want de concentratie van actieve schildklierhormoon T3 veranderde niet. Maar voor mannen met een te langzaam werkende schildklier betekent dit dat ze van eiwitrijke sojaproducten misschien beter geen staple food kunnen maken.

Conclusie
"In conclusion, soy protein with and without 66 mg isoflavone per day for 3 months did not have an effect on testosterone levels in men with type-2 diabetes, confirming its safety", schrijven de onderzoekers.

"In addition, there were substantial improvements in both glycemic control and cardiovascular risk markers, including [...] triglycerides, and hsCRP. These were reflected in a significant improvement in the calculated coronary heart disease risk with soy protein with isoflavones supplementation, whereas there were no changes seen with soy protein without isoflavones supplementation."

"However, there was an important increase in TSH with a reduction in free T4 after high-dose isoflavone in combination with soy protein without isoflavones supplementation, suggesting a potential adverse effect of high-dose isoflavone soy on the thyroid."

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2017 Feb 1;102(2):425-33.

Meer:
Krijgen mannen borsten door soja? (11-6-2011)
Impotent door soja? (10-6-2011)
Soja verlaagt testosteronspiegel mannen niet, zegt metastudie (27-6-2009)


Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit

Twee glazen sojamelk per dag houden botmassa op peil

Dagelijks glas sojamelk verlaagt kans prostaatkanker

Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit
Een dagelijkse portie van 40 gram soja-eiwitten verbetert de cholesterolspiegel, een evengrote hoeveelheid melkeiwitten heeft geen effect.

Twee glazen sojamelk per dag houden botmassa op peil
Dat blijkt uit een onderzoek dat twee jaar duurde en is betaald door de Deense overheid.

Dagelijks glas sojamelk verlaagt kans prostaatkanker
Mannen die elke dag een glas sojamelk drinken hebben dertig procent minder kans op prostaatkanker.