20.03.2012

Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit

Een dagelijkse portie van 40 gram soja-eiwitten verbetert de cholesterolspiegel, een evengrote hoeveelheid melkeiwitten heeft geen effect. Dat blijkt uit een studie die voedingswetenschappers van Tulane University in de VS binnenkort publiceren in de European Journal of Clinical Nutrition.

Soja-eiwit is volgens veel voedingsexperts inherent 'slecht'. 'Sojaplanten willen niet opgegeten worden', zeggen ze. 'En daarom maken ze stoffen aan waarmee ze ons vergiftigen.' En vervolgens komt er een opsomming van vermeende negatieve effecten waar je niet meer U tegen zegt, maar Gij.

Wijzelf zien om te beginnen de logica achter de antisojasentimenten niet. Goed, sojaplanten vinden het misschien niet leuk om opgegeten te worden. Maar dat vinden koeien, varkens en kippen ook niet. Koeien stellen het bovendien waarschijnlijk ook niet op prijs dat wij er met hun melk vandoor gaan. En waarom zien we nooit iets van de gruweleffecten van soja terug in de literatuur? Waar zijn al die mannen met sojaborsten? Waar is de studie die de relatie tussen soja en impotentie bewijst?

Okee, veel sojapreparaten smaken als stijfsel met een beetje zand erin. En inderdaad, in experimenten met krachtsporters bouwen soja-eiwitten soms ietsiepietsie minder spiermassa op dan eiwitten uit melk - maar evenveel studies zien geen verschil. En daar komt nog bij dat soja-eiwitten positieve gezondheidseffecten hebben die eiwitten uit zuivel niet hebben.

Onderzoekers van Tulane University in de VS publiceerden in de European Journal of Clinical Nutrition een studie waarin ze zo'n positief gezondheidseffect onder de loupe namen. De Amerikanen lieten 352 gezonde volwassenen gedurende 8 weken elke dag bij het ontbijt en het avondeten een sachet met poeder oplossen in water, en dat vervolgens opdrinken.

De onderzoekers deden de proef 3 keer. De ene keer consumeerden de proefpersonen dagelijks 40 gram soja-eiwit, een andere keer 40 gram melkeiwit en weer een andere keer koolhydraten (90 procent maltodextrine, 5 procent sucrose en 5 procent fructose).


Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit


Amerikaanse en Europese voedingsbedrijven mogen sojaproducten aanprijzen als 'cholesterolverlagend'. Dat is terecht, bleek ook uit deze studie.

Het sojasupplement verlaagde de ratio totaal cholesterol:HDL ten opzichte van het koolhydratensupplement. Het melkeiwitsupplement zorgde daarentegen voor een lichte afname van het HDL. HDL is tussen twee haakjes 'goed cholesterol'. 'Slecht cholesterol' of LDL verhoogt de kans op hartaanvallen, HDL verlaagt het.


Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit


Soja-eiwit beter voor hart & bloedvaten dan melkeiwit


Toen de onderzoekers het effect van soja- en melkeiwitten tegen elkaar afzetten zagen ze dat soja beter voor hart en bloedvaten was dan melkeiwit. Je ziet rechtsboven dat soja-eiwit ten opzichte van melkeiwit zorgde voor meer HDL, minder LDL en een verlaging van de ratio totaal cholesterol:HDL.

Puntje erbij voor soja, dus. Drie puntjes, eigenlijk.

De onderzoekers gebruikten supplementen van sojaproducent Solae. De onderzoekers werden echter betaald door de Amerikaanse overheid.

Bron:
Eur J Clin Nutr. 2011 Sep 28. doi: 10.1038/ejcn.2011.168. [Epub ahead of print].

Meer:
Plantaardige eiwitten laten supplementen beter beschermen tegen kanker (3-9-2011)
Vrouwen vallen vlotter af door krachttraining met soja-eiwitshake (28-6-2011)
Plantaardig eiwit ontziet nieren (19-6-2011)