Opgeladen: 10-9-2018
Opgeborgen in: Beautyceuticals, Plantenextracten, Knoflook
Translation: Garlic, an unlikely beautyceutical (11-9-2018)

Knoflook, een beautyceutical met een luchtje

Knoflook, een beautyceutical met een luchtje
Als je geregeld knoflook eet, blijft je huid misschien langer jong. Dat vermoeden biotechnologen van Hanseo University in Zuid-Korea, na experimenten waarin ze menselijke huidcellen blootstelden aan knoflook en tegelijkertijd bestraalden met ultraviolet licht.

Studie
De Koreanen bestraalden HaCaT-keratinocyten met UVB-straling. Keritanocyten maken het collageen aan waaruit de huid bestaat; UVB-straling is de schadelijkste component van zonlicht. Ultraviolette straling in daglicht, en dan vooral UVB, is de belangrijkste factor in huidveroudering.

De Koreanen stelden de huidcellen ook bloot aan een knoflookextract op basis van alcohol. Ze hadden dat extract zelf gemaakt. En, mocht het je interesseren, de onderzoekers werden niet gesponsord door een producent van knoflooksupplementen. Hun onderzoek werd gefinancierd door hun universiteit.

Resultaten
Ultraviolette straling versnelt huidveroudering doordat het agressieve moleculen in de huidcellen laat ontstaan. Die moleculen - yep, het zijn vrije radicalen - activeren via een cascade aan reacties het enzym matrix metalloproteinase-1 [MMP-1], en MMP-1 breekt collageen af. Blootstelling aan knoflook zorgde er echter voor dat de bestraalde huidcellen nauwelijks meer MMP-1 gingen aanmaken.


Knoflook, een beautyceutical met een luchtje

Knoflook, een beautyceutical met een luchtjeUV-licht verhoogt ook de activiteit van ontstekingsfactoren zoals interleukine-1-beta en interleukine-6 in huidcellen. Die laten het immuunsysteem dode huidcellen opruimen. Blootstelling aan knoflook remde die toename, zie je hierboven.

Naarmate weefsel sterker is verouderd, is de activiteit van het enzym senescence associated beta-galactosidase groter. Wetenschappers beschouwen het als een behoorlijk betrouwbare merker van veroudering. En jawel - blootstelling aan knoflook voorkwam ook die toename.


Knoflook, een beautyceutical met een luchtjeConclusie
"The present study provides the first evidence that garlic protected [...] keratinocytes from UV-induced cell damage and cellular senescence as determined by expression of senescence associated beta-galactosidase [...]", vatten de onderzoekers samen.

"The presence of garlic scavenges UVB-induced free radicals in [...] keratinocytes, which, in turn, inhibits MMP-1 expression, pro-inflammatory cytokines production, and the activity of senescence related biomarkers. Based on these characteristics, garlic could have good potential as an anti-aging substance."

"However, it is important to note that the results of this study were based on experiments conducted using an in vitro cellular model. Accordingly, further studies using in vivo animal models should be conducted to elucidate the mechanism by which garlic prevents cellular senescence."

Bron:
Nutrients. 2016 Jul 29;8(8).

Meer:
Q10 bestrijdt rimpels (18-4-2017)
Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid (8-2-2017)
Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering (3-11-2016)


Afslanken met knoflook gaat zonder dieet en zonder spierverlies
Vetmassa verliezen zonder dat je spiermassa inlevert. Zonder dieet, en zonder dat je meer gaat bewegen. Met een beetje ordinaire knoflook kan het.

Knoflook maakt hardlopen gezonder
De combinatie van knoflooksuppletie en cardiotraining verlaagt de bloeddruk en verhoogt de concentratie van het goede cholesterol HDL in het bloed.

Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4
Epidemiologen van het China-Japan Friendship Hospital in de Chinese hoofdstad Bejing ontdekten het prostaatkankerremmende effect van Allium-groenten toen ze de gegevens uit 9 grote epidemiologische studies samenvoegden en opnieuw analyseerden.