Opgeladen: 8-2-2017
Opgeborgen in: Cardio & duurtraining, Cosmeceuticals
Translation: Lazy bones who takes up exercise rejuvenates skin (18-4-2017)

Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid

Veel van die mooie dingen die lichaamsbeweging in de spieren doet, doet lichaamsbeweging ook in de huid. En wellicht op nog veel meer andere plaatsen in het lichaam. Actieve spieren geven het hormoon interleukine-15 af aan de bloedbaan, en dat hormoon verjongt de cellen in de huid. En in andere weefsels. Dat schrijven Canadese bewegingswetenschappers, verbonden aan McMaster University, in Aging Cell.

Studie
De Canadezen bestudeerden cellen van inactieve en actieve mensen. De actieve mensen bewogen wekelijks meer dan vier uur.

Resultaten
Bij de actieve mensen [ACT] was het stratum corneum [aangegeven met een pijltje], de droge buitenste huidlaag, die vooral bestaat uit verdroogde en afgestorven huidcellen, dunner dan bij de inactieve mensen [SED].

Het stratum spinosum [twee sterretjes], een iets diepere huidlaag met meer levende en soepele huidcellen, was bij de actieve 65-plussers echter significant dikker dan bij de inactieve studiedeelnemers in die leeftijdsgroep.


Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid

Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid

Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid


De onderzoekers bestudeerden ook cellen uit de mond van de studiedeelnemers. Waren die lichamelijk actief, dan was het gen voor PGC-1-alpha actiever. PGC-1-alpha wordt aangeschakeld door lichaamsbeweging, en laat cellen meer mitochondria aanmaken. Dat gebeurt dus kennelijk ook in andere celtypes.

En inderdaad, in de mondcellen [Buccal cells] van de actieve studiedeelnemers vonden de onderzoekers meer mitochondriaal DNA [mtDNA].

[Vraag het aan Google: wat zeggen puike websites over het verband tussen veroudering en mitochondria?]


Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid


De onderzoekers lieten een deel van hun inactieve 65-plussers gedurende 3 maanden bewegen. Twee keer per week moesten ze een cardiosessie van 45 minuten afwerken. In die periode werd de buitenste verdroogde huidlaag dunner en namen de hoeveelheid collageen en het aantal mitochondria in de diepere huidlagen toe.


Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid


Mechanisme
In experimenten met muizen achterhaalden de Canadezen hoe lichaamsbeweging op moleculair niveau de huid jonger maakt. Dat zie je hieronder. Een belangrijke rol is weggelegd voor interleukine-15.


Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid


We wisten al dat lichaamsbeweging via interleukine-15 niet alleen spieren jong en sterk houdt, maar ook elders in het lichaam positieve effecten heeft. Interleukine-15 speelt bijvoorbeeld een rol bij de activering van de natural killer cells, de immuuncellen die in het lichaam ontspoorde cellen en ziektekiemen opruimen. [Nat Rev Immunol. 2006 Aug;6(8):595-601.]

Bron:
Aging Cell. 2015 Aug;14(4):625-34.

Meer:
Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering (3-11-2016)
Olijfolie vertraagt veroudering van je huid (21-5-2016)
Rozenbottel maakt huid jonger (13-5-2016)


Hierdoor zie je er jonger uit dan je in werkelijkheid bent
Mannen moeten vooral niet roken, oppassen met zonlicht en misschien ook veel kinderen te krijgen. Vrouwen zorgen voor een goede opleiding en trouwen. Epidemiologie.

Hoge glucosespiegel, oud hoofd
Als er voortdurend veel glucose in je bloed zit verouder je sneller - en dat is aan je uiterlijk af te zien.

DHEA-crème stopt huidveroudering
DHEA is niet alleen actief als je het slikt. Je kunt het prohormoon ook op je huid smeren.