Opgeladen: 3-11-2016
Opgeborgen in: Cosmeceuticals, Cacao
Translation: Scared of getting wrinkles? Cacao stops skin aging (15-2-2017)

Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering

Een dagelijkse dosis van 12 gram fenolrijke cacao houdt de huid jong. Koreaanse dermatologen, verbonden aan Seoul National University Boramae Hospital, ontdekten dat cacao bij menselijke proefpersonen rimpels minder diep maakt en de elasticiteit van de huid vergroot. Hun humane studie, die is verschenen in de Journal of Nutrition suggereert dat cacao de belangrijkste component van huidveroudering - de beschadiging van de huid door ultraviolette straling - geheel of gedeeltelijk uitschakelt.

Studie
De Koreanen experimenten met twee groepen van elk 31 vrouwen. De vrouwen waren 43-86 jaar en vertoonden bij hun buitenste ooghoeken verschijnselen van huidveroudering.

De ene groep consumeerde gedurende 24 weken elke dag een placebo, de andere groep gebruikte elke dag 12 gram vetloos cacaopoeder, dat was geproduceerd van het Belgische Barry Callebaut. Dat poeder voorzag de vrouwen elke dag van 320 milligram cacaoflavanolen. De vrouwen losten het poeder op in heet water, en dronken dat op.

Callebaut betaalde het Koreaanse onderzoek tussen twee haakjes niet. De onderzoekers kregen hun geld van de Koreaanse overheid.

Resultaten

Bij de vrouwen die cacao gebruikten nam tijdens het experiment de elasticiteit van de huid met enkele procenten toe en nam de diepte van de rimpels een beetje af. Bij de vrouwen in de placebogroep daarentegen verminderde de huidelasticiteit en werden de rimpels een beetje dieper.


Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering


Bang voor rimpels? Cacao stopt huidverouderingMechanisme
Toen de suppletieperiode was voltooid bestraalden de onderzoekers de huid van de vrouwen met ultraviolet licht, en bepaalden bij welke intensiteit de huid werd beschadigd. Die intensiteit was significant hoger bij de vrouwen die cacao hadden gebruikt dan bij de vrouwen in de placebogroep.


Bang voor rimpels? Cacao stopt huidverouderingDe belangrijkste component van huidveroudering is beschadiging door ultraviolette straling. Photo-aging, noemen onderzoekers dat. Het lijkt erop dat de fenolen in cacao dat cruciale proces afremmen.

Conclusie
"The present study showed that 24 weeks of daily consumption of cocoa flavanols improved skin wrinkles and elasticity in human skin", schrijven de Koreanen. "Skin elasticity began to improve after 12 weeks of supplementation, and the effect was maintained while supplementation continued, for a total of 24 weeks."

"In conclusion, regular cocoa flavanol consumptionmay be a good strategy for prevention of the progression of skin photo-aging."

Bron:
J Nutr. 2016 Jan;146(1):46-50.

Meer:
Cacao verbetert doorbloeding van de huid (2-4-2008)
Polyfenolen uit cacao maken de huid sterker (16-5-2006)


Olijfolie vertraagt veroudering van je huid
Epidemiologie.

Rozenbottel maakt huid jonger
Dagelijkse inname van een paar eetlepels rozenbottelpoeder maakt de huid een beetje elastischer en minder droog, en maakt rimpels minder nadrukkelijk aanwezig.

Suppletie met hyaluronzuur herstelt vochtbalans van droge huid
Dosis van 120-240 mg per dag heeft binnen enkele weken zichtbaar resultaat.