Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cacao       Cosmeceuticals       Lever       Vetzuchtepidemie    

1 0 - 0 4 - 2 0 0 8

  Ongemerkt sloopt junkfood je lever (Nutrition Research 27 (2007) 38-47.)
Een dieet met veel slechte vetten, veel geraffineerde suiker, weinig eiwit en weinig vezels veroorzaakt misvormingen aan de lever terwijl je ogenschijnlijk nog kerngezond bent. Dat leiden onderzoekers van de Britse Open University af uit proeven met ratten. Kregen die vanaf het moment dat ze zelfstandig konden eten en drinken voer dat een ongezond Westers consumptiepatroon nabootst, dan liep hun lever binnen enkele maanden schade op.
De onderzoekers gaven een controlegroep het standaardvoer RM3. De experimentele groep kreeg voer dat was 'verrijkt' met chocoladecake en eieren. Hieronder zie je de samenstelling van de twee voertypes.

Ongemerkt sloopt junkfood je lever

De ratten in beide groepen werden ongeveer even zwaar. Op het oog verschilden ze niet van elkaar, naar hun lichaamssamenstelling keken de onderzoekers niet. De dieren in beide groepen aten evenveel.
Toen de onderzoekers na veertien weken de levers van de ratten onderzochten, stonden ze voor een verrassing. Het ongezonde dieet had hepatic steaosis of leververvetting veroorzaakt. De lever was vergroot en bleek van kleur. Artsen kennen leververvetting als een voorstadium van ernstiger leverziekten zoals cirrose.


Ongemerkt sloopt junkfood je lever


De onderzoekers keken in de lever en het bloed van de proefdieren naar het molecuul M1-dG. M1-dG ontstaat als malondialdehyde, een agressieve verbinding die ontstaat als vetten oxideren, zich vastmaakt aan bouwsteentjes van het erfelijk materiaal. Het is een merker voor schade door vrije radicalen.
Er was geen verband tussen de merker en het junkfood-dieet. Een dieet met veel suiker en slechte vetten tast de lever dus niet aan via het vrije radicaalmechanisme.
De onderzoekers deden hun proeven ook met een groep ratten die gewoon voer kreeg dat alleen was 'verrijkt' met verzadigd vet, en niet met suiker. Dat maakte de lever donkerder van kleur, maar niet groter. Het is dus vooral het geraffineerde suiker dat de lever kwaad doet, aldus de Britten.

0 3 - 0 4 - 2 0 0 8

  Cacao verbetert de doorbloeding van de huid (Eur J Nutr. 2007 Feb;46(1):53-6.)
Twee uur nadat je een dosis cacao hebt ingenomen verdubbelt de hoeveelheid zuurstof die het bloed naar je huid vervoert. Dat schrijven onderzoekers van de Duitse Heinrich-Heine-universiteit in de European Journal of Nutrition. Die verbeterde doorbloeding is het werk van polyfenolen uit cacao, die na inname in het bloed terechtkomen.
De onderzoekers gaven tien vrouwen een kopje chocolademelk dat was gemaakt van oplospoeder van Mars.
De ene keer kregen de vrouwen chocolademelk met 330 milligram flavanolen [zestig milligram epicatechine en twintig milligram catechine], de andere keer kregen de vrouwen chocolademelk met slechts dertig milligram flavanolen.
Op de figuur hieronder zie je in zwart wat er gebeurde met de doorbloeding van de huid. Op de achtergrond, in grijs, zie je de concentratie epicatechine in het bloed. De curven met de open bolletjes staan voor het effect van de chocolademelk met weinig flavanolen, de curven met de gesloten bolletjes staan voor het effect van de chocolademelk met veel flavanolen.

Cacao verbetert de doorbloeding van de huid

Hoe cacao de doorbloeding van de huid precies verhoogt, dat kunnen de onderzoekers niet uit hun studie afleiden. "The mechanisms underlying the vasodilatory activity of cocoa flavanols are not yet fully understood", schrijven ze. "However, there is evidence from in vitro and in vivo studies that circulating NO-pools are affected."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken