Opgeladen: 10-5-2020
Opgeborgen in: Eiwitten, Vlees, Krachttraining & voeding,
Translation: Why chicken protein contributes more to muscle anabolism than beef protein (11-5-2020)

Waarom kipfilet meer bijdraagt aan spiergroei dan biefstuk

Waarom kipfilet meer bijdraagt aan spiergroei dan biefstuk
Paleoadepten die trainen met gewichten en hun eiwitshakes niet willen afzweren, hebben een alternatief in de vorm van eiwitpoeders op basis van rundvlees of kip. Volgens een Amerikaans onderzoek, dat verscheen in de Journal of Food Science & Nutrition, hebben eiwitsupplementen op basis van kippenvlees de voorkeur.

Chicken protein isolate
Producten met chicken protein isolate zijn al een paar jaar op de markt. Supplementenmakers als Driven Nutrition [drivennutrition.net] en Barndad Nutrition [barndadnutrition.com] hebben bijvoorbeeld eiwitpoeders voor sporters op basis van ChikPro, [chikpro.com] een product van het Amerikaanse voedingsbedrijf International Dehydrated Foods. [idf.com]

International Dehydrated Foods produceert grondstoffen voor de voedingsindustrie op basis van kip. Het bedrijf gelooft dat het door hen gemaakte chicken protein isolate zo'n hoge voedingswaarde heeft, dat het ook interessant is voor producenten van sportsupplementen, sportvoeding en functionele voedingsmiddelen.

Nou is het mooi dat je als bedrijf gelooft in je product, maar als je studies kunt laten zien die dat geloof onderbouwen, dan is dat natuurlijk nog mooier. En dus betaalde International Dehydrated Foods een humane studie om het effect van chicken protein isolate op mensen in kaart te brengen.

Studie
De onderzoekers gaven 22 gezonde en lichamelijk-actieve mannen van 18-45 jaar bij 2 verschillende gelegenheden een shake met 25 gram eiwit. De ene keer was dat het chicken protein isolate van de gulle sponsor, de andere keer een beef protein isolate van een concurrent.

Gedurende de eerste drie uur na inname van de shake analyseerden de onderzoekers de hoeveelheid aminozuren in het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
Voor de totale hoeveelheid aminozuren die in de eerste drie uur na inname in het bloed van de proefpersonen verscheen, maakte het niet uit wat voor eiwit de proefpersonen hadden gebruikt. Maar voor de essentiële aminozuren, de belangrijkste aminozuren voor spiergroei, was chicken protein was een beduidend betere leverancier dan rundvleeseiwit.


Waarom kipfilet meer bijdraagt aan spiergroei dan biefstuk

Waarom kipfilet meer bijdraagt aan spiergroei dan biefstukChicken protein was bovendien een betere bron van arginine, leucine en zwavelhoudende aminozuren als methionine en cysteïne dan beef protein.

Preciezere informatie over wat de onderzoekers vonden vind je hier.

Conclusie
De onderzoekers denken dat hun studie laat zien dat krachtsporters, maar ook ouderen die hun spiermassa op peil willen houden, kunnen overwegen om rundvleeseiwit in te ruilen voor kippeneiwit.

"We conclude that chicken protein is potentially a more effective protein source and is more bioavailable for increasing muscle protein and enhancing recovery as compared to beef protein", schrijven ze.

Bron:
J Food Sci Nutr 2018, 4: 037.

Meer:
Shake met beef protein of hydrolyzed chicken protein na je workout werkt net zo goed als whey (19-4-2017)
Langerleeftip uit Harvard: vervang biefstuk door kipfilet (26-3-2012)


Vlees geschikt voor post workout nutrition Gehaktbal en tartaar stimuleren spiergroei meer dan steak Extra vlees maakt krachttraining effectiever

Vlees geschikt voor post workout nutrition
Mochten de eiwitshakes je neus uitkomen, dan hebben deze Italiaanse sportwetenschappers goed nieuws voor je.

Gehaktbal en tartaar stimuleren spiergroei meer dan steak
De spieren van oudere mannen die niet meer goed kunnen kauwen reageren beter op maaltijden met gehakt of tartaar dan op maaltijden met steak.

Extra vlees maakt krachttraining effectiever
Zestigplussers die gaan trainen met gewichten worden slanker en gespierder als ze dagelijks anderhalf ons mager vlees eten.