Opgeladen: 19-4-2017
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Eiwitten, Vlees
Translation: No translation yet

Shake met beef protein of hydrolyzed chicken protein na je workout werkt net zo goed als whey

Sporters die om wat voor reden dan ook liever geen shake met zuiveleiwitten willen gebruiken kunnen ook producten gebruiken op basis van rundvleeseiwit en kippeneiwit. Dat melden Amerikaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan de universiteit van Tampa, binnenkort in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Studie
De onderzoekers lieten 41 proefpersonen van 18-35 jaar gedurende 8 weken trainen met gewichten. Na elke workout kregen de proefpersonen een shake. Op de dagen dat de proefpersonen niet trainden dronken ze ook een shake.

De onderzoekers hadden de proefpersonen in vier groepen verdeeld. Een groep kreeg een shake met 46 gram whey, een andere groep een shake met 46 gram beef protein isolate, weer een andere groep een shake met 46 gram hydrolyzed chicken protein en een controlegroep kreeg een shake met 46 gram maltodextrine.

Shake met beef protein of hydrolyzed chicken protein na je workout werkt net zo goed als whey

Shake met beef protein of hydrolyzed chicken protein na je workout werkt net zo goed als whey
Het beef protein isolate dat de onderzoekers gebruikten was BeefISO, een product van Essentia Proteins. [essentiaproteins.com], het hydrolyzed chicken protein was MyoCHX, ook een product van Essentia Proteins. Het zal je niet verbazen dat Essentia Proteins het onderzoek betaalde.

Resultaten
Suppletie met whey, kippeneiwithydrolisaat en rundvleeseiwitisolaat zorgde voor een statistisch significante toename van de maximaalkracht. Ook bij de maltodextrinegroep nam de maximaalkracht toe, maar die was statistisch niet significant.


Shake met beef protein of hydrolyzed chicken protein na je workout werkt net zo goed als wheyWhey, kippeneiwithydrolisaat en rundvleeseiwitisolaat zorgden voor een statistisch significante toename van de vetvrije massa, en een statistisch significante afname van de vetmassa. Ook bij de maltodextrinegroep nam de vetvrije massa toe en nam de vetmassa af, maar die effecten waren niet statistisch significant.


Shake met beef protein of hydrolyzed chicken protein na je workout werkt net zo goed als wheyConclusie
"The present results suggest that differences in protein sources are of less relevance when the protein quantity is high (46g) and comes from either meat or dairy based sources", schrijven de onderzoekers.

"These results reinforce the importance of post-workout protein supplementation. Individuals looking to optimize body composition should consume ample protein post-workout, but the source of protein can be selfselected by the individual's preference. For instance, those who have dairy and or lactose intolerances can opt for animal protein sources that are free of these allergens and attain similar body composition and muscular adaptations."

Bron:
J Strength Cond Res. 2018 Aug;32(8):2233-42.

Meer:
Gehaktbal en tartaar stimuleren spiergroei meer dan steak (21-9-2015)
Vlees geschikt voor post workout nutrition (22-8-2014)
Extra vlees maakt krachttraining effectiever (13-3-2014)


Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet

Met magere vis gaat afvallen vlotter dan met mager vlees

Opname aminozuren uit vlees neemt toe als je beter kauwt

Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet
Deze epidemiologische studie in de Archives of Internal Medicine vertelt iedereen die een eiwitrijk dieet wil volgen welke gezondere alternatieven er zijn voor vlees.

Met magere vis gaat afvallen vlotter dan met mager vlees
Een dieet dat je dagelijks 30 procent minder energie levert dan je verbrandt werkt beter als je daarbij kabeljauw gebruikt als eiwitbron - in plaats van mager vlees.

Opname aminozuren uit vlees neemt toe als je beter kauwt
Hoeveel eiwitten je uit vlees haalt hangt af van je kauwgedrag.