0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Eiwitten     Afvallen Afvallen  Afvallen     afslanksupplementen afslanksupplementen afslanksupplementen  Afslanksupplementen    

1 7 - 1 1 - 2 0 0 9

  Met magere vis gaat afvallen vlotter dan met mager vlees (Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Dec;19(10):690-6.)

Een dieet dat je dagelijks 30 procent minder energie levert dan je verbrandt werkt beter als je daarbij kabeljauw gebruikt als eiwitbron. Dat schrijven onderzoekers van de University of Iceland in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Zo'n dieet werkt beter dan een identiek dieet waarbij je vooral mager vlees als eiwitbron gebruikt.

Met magere vis gaat afvallen vlotter dan met mager vlees
Vis is goed voor hart en bloedvaten en de body composition. Misschien komt dat doordat vis n-3-vetzuren bevat, misschien komt het doordat in vis veel vitamine D zit, misschien komt het doordat het eiwit van vis relatief veel van het metabolismeverhogende taurine bevat - of misschien komt het door het samenspel van al die factoren. Feit is dat mensen sneller afvallen als ze veel vis eten. In dierstudies houdt een caloriebeperkend dieet met veel viseiwit de glycogeenvoorraad in spieren beter op peil dan een dieet met andere eiwitbronnen. [Diabetes. 2003 Jan;52(1):29-37.]

De onderzoekers wilden weten wat het effect was van een dieet met veel vetarme vis op dikke mannen en vrouwen. Ze deden een proef met 126 dikkerds van 20-40 jaar, die 8 weken een tamelijk strikt dieet volgden. De controlegroep at dagelijks mager vlees, een groep at in plaats van vlees 3 keer per week 150 gram kabeljauw en een andere groep at 5 keer per week 150 gram kabeljauw. Alle proefpersonen haalden hun energie voor ongeveer 35 procent uit vet, voor 17 procent uit eiwitten en voor de rest uit koolhydraten.

De figuur hieronder vertelt wat in die 3 groepen na 8 weken veranderde.


Met magere vis gaat afvallen vlotter dan met mager vlees


Hoe meer kabeljauw de proefpersonen aten, des te beter was het effect van hun afslankdieet. Significant was het effect van het kabeljauwdieet op de totale gewichtsafname en het slanker worden van de taille. Eet vijf dagen per week dag kabeljauw in plaats van vlees, en je valt daardoor in 8 weken 1.7 kilo meer af.

Minpunt van de studie is dat hij is betaald door het Icelandic Research Fund AVS. Zeg maar: het IJslandse ministerie van visserij. Visserij is voor de IJslandse economie van levensbelang. Vis is goed voor 63 procent van de IJslandse export. De sponsor had dus belang bij de uitkomst van het onderzoek.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken