Opgeladen: 29-12-2017
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Ongewone anabole middelen
Translation: Not yet

Hoe alpha-linoleenzuur spierafbraak afremt

Als bij een ernstige ziekte of na zware fysieke inspanning het lichaam spierweefsel afbreekt, speelt de ontstekingsfactor TNF-alpha in dat afbraakproces meestal een sleutelrol. De impact van TNF-alpha op de spiermassa wordt minder door de aanwezigheid van het omega-3-vetzuur alpha-linoleenzuur in het spierweefsel, schrijven Italiaanse onderzoekers in de European Journal of Translational Myology.

Studie
Onderzoekers van de universiteit van Rome stelden jonge spiercellen van muizen in reageerbuizen bloot aan 10 micromol TNF-alpha.


Hoe alpha-linoleenzuur spierafbraak afremt


Alpha-linoleenzuur zit onder meer in walnoten, chia, lijnzaad en pompoenzaad. De EFSA vindt dat iedereen eigenlijk minstens 2 gram van dat omega-3-vetzuur per dag zou moeten binnenkrijgen, maar in moderne samenlevingen haalt 80 procent van de mensen die hoeveelheid niet. [PLoS One. 2011 Mar 25;6(3):e17967.]

Resultaten
TNF-alpha vergrootte in de spiercellen de activiteit van zelfmoordeiwitten als caspase-3. De aanwezigheid van alpha-linoleenzuur reduceerde die activiteit.


Hoe alpha-linoleenzuur spierafbraak afremtTNF-alpha verhoogde ook de activiteit van het zelfmoordeiwit Bax. Als Bax actief wordt - het zoekt de mitochondria op en schakelt ze uit - dan is dat vaak de eerste stap in het zelfmoordproces van spiercellen.

Een ander eiwit, Bcl-2, kan Bax in toom houden. Vandaar dat onderzoekers vaak kijken naar de Bcl-2:Bax-ratio als ze de gezondheid van spiercellen willen beoordelen. In de figuur hieronder zie je hoe TNF-alpha die ratio verlaagde - maar niet als er ook alpha-linoleenzuur aanwezig was.


Hoe alpha-linoleenzuur spierafbraak afremtConclusie
"The results of this work indicate that plant-derived alpha-linolenic acid is able to modulate apoptotic proteins expression by largely rescuing Bcl-2 down expression and in a lesser extent also decreasing Bax levels and inhibiting its mitochondrial translocation in C2C12 myoblasts treated with TNF-alpha", schrijven de onderzoekers. "TNF-alpha is a major pro-inflammatory cytokine that is expressed in damaged skeletal muscle. Thus, counteracting inflammatory signals by bioactive compound such as alpha-linolenic acid, in the muscle microenvironment, represents a valuable strategy to ameliorate skeletal muscle pathologies such as dystrophies."

Bron:
Eur J Transl Myol. 2016 Nov 17;26(4):6033.

Meer:
Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining (12-4-2017)
Zestigplusser wordt gespierder en sterker door suppletie met visolie (24-6-2015)
Visolie verhoogt spiergroei in ouderen (22-12-2010)


Eiwit bouwt meer spiermassa op door visolie

Zes weken suppletie met visolie: een halve kilo vet vet eraf, een halve kilo vetvrije massa erbij

Visolie met veel EPA stimuleert spieropbouw optimaal

Eiwit bouwt meer spiermassa op door visolie
Onderzoek onder mensen met alvleesklierkanker.

Zes weken suppletie met visolie: een halve kilo vet vet eraf, een halve kilo vetvrije massa erbij
Humane studie. Wel errug hoge dosis.

Visolie met veel EPA stimuleert spieropbouw optimaal
Sporters die hun spiermassa willen vergroten kunnen daarvoor, behalve eiwitten, creatine en aminozuren, ook visvetzuren gebruiken.