07.03.2013

Visolie met veel EPA stimuleert spieropbouw optimaal

Sporters die hun spiermassa willen vergroten kunnen daarvoor, behalve eiwitten, creatine en aminozuren, ook visvetzuren gebruiken. De anabole werking van omega-3-vetzuren staat inmiddels vast, en dus gaan moleculaire wetenschappers van de University of Aberdeen een stapje verder. Binnenkort publiceren zij een studie in Biochemical and Biophysical Research Communications waaruit je kunt afleiden welke visoliesupplementen de krachtigste anabole werking hebben: die met veel EPA.

Suppletie met visolie, of een dieet met relatief veel visvetzuren, heeft een body recompositioning effect: de vetmassa neemt af, de spiermassa neemt toe.

Onderzoekers uit het Britse Aberdeen vroegen zich af hoe visvetzuren een anabole werking kunnen hebben, en deden experimenten met volgroeide C2C12-spiercellen uit muizen om het mechanisme te achterhalen. Ze stelden de cellen in reageerbuizen bloot aan 50 micromol van de visvetzuren DHA en EPA, en prikkelden het anabolisme met leucine.

Toen de onderzoekers de opbouw en afbraak van spiercel-eiwit bepaalden, zagen ze dat die respectievelijk 25 procent hoger en 22 procent lager waren in de spiercellen die waren blootgesteld aan EPA.


Visolie met veel EPA stimuleert spieropbouw optimaal


Visolie met veel EPA stimuleert spieropbouw optimaal


Vervolgens keken de Britten in de spiercellen naar de activiteit van anabole signaalmoleculen. De figuur hieronder vertelt dat EPA en DHA allebei p70s6k activeerden, maar dat alleen EPA FOXO3a aanschakelde. Op de andere signaalmoleculen waarnaar de Britten keken - Akt, mTOR, 4EBP1 en rps6 - hadden de visvetzuren geen effect.


Visolie met veel EPA stimuleert spieropbouw optimaal


"Fish oil supplementation containing a higher proportion of EPA than DHA could be the most efficacious in improving protein accretion in response to anabolic stimuli such as L-leucine/resistance exercise and could attenuate protein breakdown in ageing skeletal muscle", concluderen de Britten.

"Further work in humans is clearly required to test this hypothesis."

Bron:
Biochem Biophys Res Commun. 2013 Mar 22;432(4):593-8.

Meer:
Visvetzuur grootste vijand van de vetcel (29-4-2012)
Na een maaltijd met visolie verbrandt je lichaam meer kilocalorieën (4-2-2012)
Zestigers die visolie slikken reageren beter op krachttraining (23-1-2012)