Opgeladen: 9-8-2016
Opgeborgen in: Anabolen & studies, Anabolen & risico's
Translation: How after just one testosterone injection your endogenous testosterone production plummets (24-11-2016)

Hoe al na één injectie testosteron je lichaamseigen productie van testosteron onderuit gaat

Het effect van het gebruik van synthetisch testosteron op je lichaamseigen aanmaak van testosteron is groter dan artsen denken. Dat schrijven Zweedse endocrinologen, verbonden aan het Karolinska Institutet, in Substance Abuse and Rehabilitation. De Zweden deden hun onderzoek in opdracht van de WADA.

Studie
De onderzoekers gaven 25 mannen van 27-43 jaar bij drie verschillende gelegenheden eenmalige injecties met 125, 250 of 500 milligram testosteron-enanthaat. In de weken daarna analyseerden de Zweden het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
Vier dagen na de injecties was de concentratie van de stuurhormonen LH en FSH aanmerkelijk verlaagd. Omdat FSH en LH de aanmaak van testosteron door de testes op gang brengen, betekent dit dat de lichaamseigen aanmaak van testosteron sterk was verminderd. In de figuren hieronder zie je de afname van de LH- en FSH-spiegel in procenten. Hoe hoger de balk, hoe groter de afname.


Hoe al na 1 injectie testosteron je lichaamseigen productie van testosteron onderuit gaatTwee weken na de injecties was de lichaamseigen aanmaak van testosteron nog steeds verlaagd. Na de injectie met 500 milligram was de aanmaak van LH en FSH nog verder teruggezakt tot respectievelijk 92 en 94 procent. Dat wil zeggen dat de proefpersonen nog slechts 8 en 6 procent van hun gebruikelijke hoeveelheid LH en FSH aanmaakten.


Hoe al na 1 injectie testosteron je lichaamseigen productie van testosteron onderuit gaatTussen twee haakjes: zes weken na de injectie met 500 milligram testosteron-enanthaat was de lichaamseigen productie van testosteron nog steeds niet hersteld.

Hoe de hormoonhuishouding van proefpersonen op de injecties reageerden liep uiteen. Dat zie je bijvoorbeeld in de figuur hieronder. Je kijkt naar het effect van de eenmalige injectie met 500 milligram testosteron op de LH-spiegel.


Hoe al na 1 injectie testosteron je lichaamseigen productie van testosteron onderuit gaatBij sommige proefpersonen ging de LH-spiegel vrijwel onmiddellijk onderuit, bij andere duurde dat wat langer. Er was ook een proefpersoon bij wie het hormonaal herstel uitzonderlijk snel leek in te zetten.

Conclusie
"Our results indicate that testosterone has a more profound and sustained endocrine effect on the hypothalamic-pituitary-gonadal axis than was previously known", concluderen de Zweden. "Scientific proof of AAS-induced adverse side effects, together with the epidemiological data showing that the nonmedical use of AASs is a global health problem, implies that public efforts should be centered on primary prevention."

Ongerust?
Anno 2016 gebruiken farmacologisch ondersteunde bodybuilders testosteron in gramdoseringen. Een gram per week, twee maanden achtereen, daar kijkt niemand in het bodybuildingcircuit raar van op. Als je dat weet, dan krijg je na het lezen van het Zweedse onderzoek een donkerbruin vermoeden dat te veel anabolengebruikers een te hoge prijs voor hun sport zullen moeten betalen.

Als je anabolen gebruikt, en niet helemaal gerust bent op de effecten daarvan, zoek dan contact met de endocrinoloog Pim de Ronde. Hij heeft nog steeds de mogelijkheid om je kostenloos te onderzoeken. Meer daarover lees je hier.

Bron:
Subst Abuse Rehabil. 2014 Dec 10;5:121-7.

Meer:
Dierstudie: tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly de aanmaak van testosteron op peil 13-2-2015)
Dierstudie: taurine beschermt de testes van anabolengebruikers (7-1-2015)
Dierstudie: vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur (9-12-2013)


Door hCG-kuur verliest bodybuilder bijna laatste testikel
Hoofdpersoon in dit staaltje van medische horror: een farmacologische bodybuilder annex overlever van zaadbalkanker.

Megadosis hCG voor onvruchtbare bodybuilder
Gevalstudie uit 2003.

Vier maanden herstel na anabolenkuur is niet genoeg
Studie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hormonaal herstel na anabolenkuur duurt langer dan je denkt.