Opgepoetst: 5-11-2019
Opgeladen: 7-1-2015
Opgeborgen in: Taurine
Translation: Taurine protects steroids users' testes (15-2-2015)

Taurine beschermt de testes van anabolengebruikers

Taurine
Anabolengebruikers kunnen misschien hun aanmaak van testosteron en zaadcellen op peil houden als ze tijdens hun kuren taurine gebruiken. Dat vermoedt de Egyptische farmacoloog Maha Ahmed van Misr University for Science and Technology in Giza. Ahmed injecteerde proefdieren twee maanden het nandrolone decanoate, en ontdekte dat suppletie met taurine de schadelijke effecten van het anabole steroid op de testes drastisch verminderde.

Taurine
In alle weefsels waarin cellen veel energie verbruiken zit ook veel taurine. Een theorie is dat taurine, samen met glutathione, de cellen helpt beschermen tegen de schadelijke verbindingen die bij de opwekking van energie onvermijdelijk vrijkomen. [Adv Exp Med Biol. 2013;776:3-12.]

De testes is zo'n weefseltype waar je veel taurine vindt. Verhoog je de concentratie taurine in de testes door suppletie, dan neemt volgens dierstudies de aanmaak van testosteron toe.

Nandurabolin
Ook in Egypte heeft het gebruik van de anabole steroïden epidemische vormen aangenomen. De meest voorkomende lange termijn-gevolgen van anabole steroïden zijn waarschijnlijk hormonaal van aard. Gebruikers verminderen hun vermogen om nog zelf testosteron aan te maken of worden onvruchtbaar. Meer daarover lees je hier. Maha Ahmed vroeg zich af of suppletie met taurine anabolengebruikers kan beschermen voor in ieder geval die endocrinologische bijwerkingen.

Studie
Ahmed experimenteerde met mannelijke ratten. Een deel daarvan injecteerde hij wekelijks met nandrolone decanoate. Het preparaat dat hij gebruikte was Nandurabolin van de Nile Company for Pharmaceuticals and Chemical Industries, en het humane equivalent van zijn dosis was 140 milligram nandrolone decanoate per week.

Een dosis van 140 milligram nandrolone decanoate is naar huidige begrippen trouwens niet veel, al dachten bodybuilders uit de jaren zestig en zeventig daar anders over.

Een tweede groep ratten kreeg behalve injecties met nandrolone decanoate ook taurine. Ahmed diende die stof oraal toe. Het humane equivalent van de dosis was 1500 milligram taurine per dag.

Een controlegroep kreeg alleen taurine. Een andere controlegroep kreeg helemaal niets.

Resultaten
De injecties met het anabole steroid verminderden de concentraties testosteron in de ratten en lieten de testes krimpen. Suppletie met taurine kon die effecten niet voorkomen, maar wel fors afzwakken.


Taurine beschermt de testes van anabolengebruikers


Taurine beschermt de testes van anabolengebruikersNandrolone decanoate verminderde de aanmaak van zaadcellen, tastte hun levensvatbaarheid aan, verminderde hun bewegelijkheid en vergrootte het percentage afwijkende zaadcellen. Taurine verzachtte die effecten aanmerkelijk.

Nandrolone decanoate verminderde de productie van enzymen die betrokken zijn bij biosynthese van testosteron, zoals 3- en 17-beta-HSD, maar taurine hief die afname grotendeels op.

Nandrolone decanoate verminderde de concentratie gereduceerd glutathione in de testes, maar niet als de ratten ook taurine kregen.

Nandrolone decanoate liet de testes meer ontstekingseiwitten als TNF-alpha aanmaken, maar niet als de proefdieren ook taurine kregen.

In de ratten die hij had ingespoten met nandrolone decanoate vond Ahmed meer genetische schade, maar niet als hij die ratten ook taurine had gegeven.

Nandrolone decanoate liet testes meer van het zelfmoordenzymen caspase-3 aanmaken, maar niet... Affijn, je snapt het.

Anabolengebruik dwingt de cellen van testes tot inactiviteit, en inactieve cellen breken zichzelf af. Het lijkt erop dat taurine dat proces vertraagt.

Conclusie
"Nandrolone decanoate adversely affects sperm characteristics and induces testicular damage in rats", vat Ahmed samen. "At the biochemical and histological levels, taurine totally abolished nandrolone decanoate-induced deleterious effects and protected rat sperm and testis from injury by virtue of its antioxidant, anti-inflammatory and anti-apoptotic effects."

"Clinical trials are strongly recommended to investigate the protective effects of taurine in nandrolone decanoate abusers against associated testicular toxicity and possible infertility."

Bron:
Toxicol Appl Pharmacol. 2015 Feb 1;282(3):285-96.

Meer:
Taurine voor meer testosteron (29-9-2013)
Dierstudie: taurine vertweevoudigt testosteronspiegel (28-6-2010)


Telfairia occidentalis beschermt testes tijdens anabolenkuur Vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil

Telfairia occidentalis beschermt testes tijdens anabolenkuur
In West-Afrika verbouwen boeren de klimplant Telfairia occidentalis - lokale naam: Ugu. De jonge bladeren en scheuten van de vrouwelijke plant zijn eetbaar, net als de centimetergrote zaden in de vruchten.

Vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur
Een kleine groep dopinggebruikers combineert zijn anabole steroïden met antioxidanten als vitamine C en vitamine E. Het idee achter die suppletie is antioxidanten de testes beschermen tijdens een kuur, waardoor de productie van lichaamseigen testosteron na die kuur sneller op gang komt.

Tijdens bescheiden anabolenkuur houdt Royal Jelly aanmaak van testosteron op peil
Een tijdje terug schreven we over een Iraanse dierstudie, waarin suppletie met Royal Jelly deels voorkomt dat anabole steroïden de kwaliteit van spermacellen aantastten.