17.06.2003

Megadosis hCG voor onvruchtbare bodybuilder

Een Maleisische arts heeft een bodybuilder, die door anabolen steriel was geworden, met succes behandeld met Humegon en hCG. De bodybuilder gebruikte al een jaar geen anabolen meer. Wij lazen het verslag van de behandeling, dat in 2003 verscheen in Fertility & Sterility.

Een Maleisische arts heeft een bodybuilder, die door anabolen steriel was geworden, met succes behandeld met Humegon en hCG. De bodybuilder gebruikte al een jaar geen anabolen meer. Wij lazen het verslag van de behandeling, dat in 2003 verscheen in Fertility & Sterility.
De arts, Kumar Menon, kwam in contact met de bodybuilder via diens 27-jarige vrouw. Zij wilde graag kinderen maar kon niet zwanger worden. De oorzaak was haar man, een 37-jarige bewaker en amateur-bodybuilder, ontdekte Menon. De man trainde al twintig jaar, deed mee aan lokale wedstrijden en had negen jaar anabolen gebruikt.

De bodybuilder had in die negen jaar gekuurd als een profbodybuilder, bekende hij. Hij kuurde enkele maanden, bleef daarna enkele weken clean, en begon daarna weer opnieuw. Zijn langste kuur had acht maanden geduurd. Toen nam hij twee keer per week een injectie van 500 mg testosteroncypionaat en slikte daarnaast dagelijks dagelijks 10-60 mg dianabol en 20 mg anavar. Tijdens andere kuren nam de bodybuilder onder meer sustanon, anadrol, deca-durabolin en primobolan-depot.

De man had een flinke spiermassa opgebouwd maar had ook last van bijverschijnselen. Hij had bijvoorbeeld gynaecomastie en kleine testikels. Ze voelden normaal aan, maar waren met een volume van 2 tot 3 milliliter duidelijk te klein. Bloedonderzoek liet zien dat zijn hormonale systeem was beschadigd. Zijn testosteronspiegel was met 7 nanomol per liter te laag, net als zijn LH (0,9 eenheid per liter) en zijn FSH (0,5 eenheid per liter). De prolactinespiegel van de bodybuilder was normaal.

Met ruime tussenpozen onderzocht Kumar Menon het zaad van de man. Hoewel de bodybuilder tijdens seks een normale hoeveelheid vloeistof produceerde, was nagenoeg al zijn zaad dood. Waarom de bodybuilder na een jaar nog onvruchtbaar was, ontging de arts. Bloedtests wezen uit dat de bodybuilder inderdaad geen anabolen meer gebruikte. Roken en drinken deed hij evenmin. Volgens de literatuur zou er spontaan herstel moeten optreden, maar dat was bij deze bodybuilder dus niet gebeurd.

Kumar Menon besloot de bodybuilder 3 keer per week 10.000 eenheden hCG te geven, aangevuld met een dagelijkse injectie van 75 eenheden Humegon - en dat 3 maanden lang. Humegon is een preparaat van Organon dat FSH en LH bevat. Het wordt gewonnen uit de urine van vrouwen die de overgang achter de rug hebben.

Menons aanpak was niet kinderachtig. Ondergrondse handboeken voor chemische sporters adviseren hCG in doseringen van 1500-3000 eenheden, gedurende 2-3 weken te injecteren om de 4-5 dagen. Humegon wordt in de chemische sport niet of nauwelijks gebruikt.

Menons aanpak werkte. Na een maand was zestig procent van het sperma van de bodybuilder weer normaal van vorm, en was zijn testosteronspiegel gestegen naar 21 nanomol per liter. Een milliliter van zijn zaad bevatte acht miljoen zaadcellen. Na nog eens twee maanden was het aantal zaadcellen toegenomen naar 23 miljoen per milliliter. De andere waarden waren nog steeds normaal.

De behandeling verhielp ook de seksuele problemen waarmee de man had gekampt. Sinds hij anabolen was gaan gebruiken, had de bodybuilder moeite om een volledige erecties te krijgen. Als hij zijn penis in opgerichte toestand verkeerde had hij moeite om daarin te blijven. Die problemen waren opgelost. De omvang van de testikels van de man herstelden echter niet. Ze bleven klein.

Achteraf betwijfelt Kumar Menon of de toevoeging van de Humegon aan de behandeling van de bodybuilder wel zinvol was. De hersteltijd van de man was ongeveer even lang als die van andere bodybuilders met soortgelijke problemen, die alleen HCG kregen.

Wat er gebeurde met de bodybuilder nadat hij niet langer hCG en Humegon gebruikte vertelt het stuk niet. In wetenschappelijke studies ebt het effect van hCG op de endocrinologie van mannen na het staken van het gebruik snel weg. Volgens de praktijkervaringen zijn anti-oestrogenen als clomid en nolvadex na een anabolenkuur betrouwbaarder opstarters van het hormonale systeem dan hCG.

Bron:
Fertil Steril. 2003 Jun;79 Suppl 3:141-3.