Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Risico's van anabolen       Vergeten anabolen       In de pijplijn    

0 4 - 0 7 - 2 0 0 4

Vier maanden herstel na anabolenkuur is niet genoeg

Sporters zijn vier maanden nadat ze zijn gestopt met een anabolenkuur nog niet hersteld. Dat blijkt uit een klassieke studie uit de jaren tachtig, waarin Finse onderzoekers vier ervaren krachtsporters een jaar volgden. De sportschoolwijsheid dat je na een kuur na een paar maanden alweer hersteld bent klopt alleen als je kijkt naar een paar specifieke hormonen.

Tijdens een kuur zit je lichaam stampvol synthetische hormonen, en stoppen je hersenen met de aanmaak van de stuurhormonen FSH en LH. Die zetten de testes aan tot de afgifte van testosteron. De aanmaak van testosteron stopt, maar na de kuur komt de afgifte van FSH en LH weer op gang. Zes tot twaalf weken nadat je bent gestopt met je kuur, blijkt uit studies, is de stuurhormoonspiegel weer normaal.

De Finnen ontdekten echter dat een herstel van LH en FSH niet betekent dat ook je aanmaak van steroidhormonen - zoals DHEA, androstenedione, testosteron en DHT - weer hersteld is.

De vier sporters die de Finnen bestudeerden gebruikten een half jaar anabolen: methandienone, nandrolonfenylpropionaat, stanozolol en testosteron. Tijdens hun kuur liepen de doseringen op, al waren ze ook op het laatst lang niet zo extreem als de kuurschema's die je tegenwoordig in de bodybuilding ziet. In de laatste periode gebruikten de sporters per week 1 sustanon 250, 15 milligram stanozolol per dag, 25 milligram dianabol per dag en 100 milligram nandrolon per week.


Vier maanden herstel na anabolenkuur is niet genoeg


Tijdens de kuur en de eerste zestien weken daarna maten de onderzoekers een reeks hormonen in het bloed van de atleten. Je ziet de metingen hieronder. In week 26 stopte de kuur.


Vier maanden herstel na anabolenkuur is niet genoeg

Vier maanden herstel na anabolenkuur is niet genoeg


Pregnolone (PREG) is een steroid dat het lichaam maakt van cholesterol, en dat dient als grondstof voor onder meer DHEA, testosteron en progesteron. Je ziet dat de concentratie van PREG naar beneden schiet en dat die ook na zestien weken nog niet is hersteld.

Dat geldt in nog sterker mate voor DHEA, testosteron (T) en DHT. Ook de spiegel van 5-androstenediol (Adiol) en androstenedione (Adione) zijn na zestien weken nog niet op hun oude niveau.

Hetzelfde geldt voor het bindingseiwit SHBG. DE getrokken lijn vertelt wat daarmee gebeurde bij de anabolengebruikers. De stippellijn is van een controlegroep.


Vier maanden herstel na anabolenkuur is niet genoeg


De onderzoekers concluderen dat het herstel van de stuurhormoonspiegels dus niet gelijk opgaat met het herstel van het proces waarin testosteron en zijn metabolieten ontstaan uit cholesterol.


Vier maanden herstel na anabolenkuur is niet genoeg


Ruokonen A, Alen M, Bolton N, Vihko R. Response of serum testosterone and its precursor steroids, SHBG and CBG to anabolic steroid and testosterone self-administration in man. J Steroid Biochem. 1985 Jul;23(1):33-8. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken