Opgepoetst: 5-3-2019
Opgeladen: 16-7-2014
Opgeborgen in: Vetzuchtepidemie, Afslanken, Psychologie
Translation: Proof: stress makes you fat (3-8-2014)

Het bewijs: stress maakt dik

Stress maakt dik. Dat komt niet alleen omdat mensen door stress ongezonder gaan eten, maar ook omdat stress het energieverbruik van je lichaam verlaagt. Dat schrijven onderzoekers van Ohio State University in de VS in Biological Psychiatry. Een hufterchef op je werk, gezanik met je vriendin of een klusgrage buurman met een betonboor From Hell kunnen je dagelijkse energieverbruik met 100 kcal verminderen.

Proefopzet
De onderzoekers gaven 58 vrouwen - gemiddelde leeftijd: 53 - maaltijden met 60 gr vet, 59 gr koolhydraten en 36 gr eiwit. Na de maaltijd monitorden de onderzoekers gedurende 6 uur het bloed en het energieverbruik van de vrouwen.

Meer dan de helft van de vrouwen waren borstkankeroverlevers. Daarvan kun je verwachten dat ze meer last van stress hebben dan andere vrouwen. De onderzoekers bepaalden met vragenlijsten in hoeverre dat het geval was.

Calorieverbruik
Na de maaltijd was het calorieverbruik [REE] van de vrouwen verhoogd, maar met verstrijken van de uren werd het minder.

De afname van het energieverbruik verliep sneller in vrouwen die vertelden dat ze een dag eerder last hadden gehad van stress. Dat kon een akkefietje zijn op het werk, ruzie thuis, maar ook iets serieuzers.


Het bewijs: stress maakt dik


Na de maaltijd nam, met het verstrijken van de uren, de vetverbranding [Fat Oxidation] in de vrouwen geleidelijk toe. Die toename verliep echter wat minder vlot in de vrouwen met een stressfactor in hun leven.


Het bewijs: stress maakt dik


In het bloed van de vrouwen met stress zaten na de maaltijd wat meer triglyceriden [vetten]. Ook dat suggereert dat het lichaam tijdens stress een beetje minder makkelijk vet gebruikt als brandstof.

Conclusie
"This study provides novel evidence of metabolic pathways through which prior day stressors and past depression facilitate weight gain over time", vatten de onderzoekers samen.

"Greater numbers of prior day stressors were associated with decreased postmeal energy expenditure. The cumulative difference between one recent stressor and no stressors over 6 hours translates into 435 kJ, averaged across meal type and group and all controlling variables. This difference would add up to almost 11 pounds [5 kg] across a year."

Bron:
Biol Psychiatry. 2015 Apr 1;77(7):653-60.

Meer:
Verhoogde cortisolspiegel door chronische stress maakt je dik (2-3-2017)
Afslankdieet is pure stress (23-9-2010)
Mannen eten gezonder door stress (9-12-2008)


Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden Op dieet? Ga uit eten bij de Griek en blijf weg bij de Italiaan Fructose maakt extra dik omdat het je ook lui maakt

Fast food is nu ongezonder dan vijf jaar geleden
Dat blijkt uit een onderzoek uit Nieuw-Zeeland, waar onderzoekers tussen 2012 en 2016 de producten van fast food-ketens nauwgezet hebben gemonitord.

Op dieet? Ga uit eten bij de Griek en blijf weg bij de Italiaan
Als je hoog nodig wat kilootjes lichaamsvet moet kwijtraken, maar toch uit eten wilt, ga dan naar de Griek of de Japanner. Maar ga vooral niet naar de Italiaan of de Chinees.

Fructose maakt extra dik omdat het je ook lui maakt
Als je veel suiker binnenkrijgt word je nog sneller dik dan als je veel glucose consumeert. Dat komt omdat fructose - een bestanddeel van suiker - je lui maakt, en ervoor zorgt dat je minder beweegt.