Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Afslanken       Psychologie       Vetzuchtepidemie    

No translation yet

0 9 - 1 2 - 2 0 0 8

  Mannen eten gezonder door stress (Appetite. 2007 Nov;49(3):696-9.)
Vrouwen eten meestal gezonder dan mannen. Ze letten beter op de calorietjes en eten meer groenten en fruit. Behalve dan als ze last krijgen van stress - dan krijgen ze een hang naar junk food. Bij mannen is het precies andersom, ontdekten psychologen van Montclair State University.
Mannen eten gezonder door stress
De onderzoekers deden eerst proeven met vrouwelijke studenten. Die kregen in een lab de mogelijkheid om chips, M&M's, pinda's of druiven te eten. De studenten kregen te horen dat de snacks een blijk van waardering waren.
De onderzoekers hielden bij hoeveel. De onderzoekers zorgden ervoor dat de ene helft van de proefpersonen onder stress stond, en de andere helft niet. De stress-groep moest vraagstukken oplossen waarvoor geen oplossing bestond, de andere groep vraagstukken waarop wel een bevredigend antwoord mogelijk was.
Daarna herhaalden de onderzoekers hun experimenten met mannelijke studenten.
De uitkomst van de proeven zie je hieronder.


Mannen eten gezonder door stress


De geconsumeerde hoeveelheid voedsel veranderde niet door de stress. Het soort voedsel dat de studenten aten veranderde wel. Mannen gingen gezonder eten door stress, vrouwen juist ongezonder.
De onderzoekers vermoeden dat psychologische verschillen tussen mannen en vrouwen het verschil veroorzaken. Mannen die
Mannen eten gezonder door stress
de vraagstukken hebben opgelost - de non-stressgroep - voelen zich goed over zichzelf, en vinden dat ze een beloning hebben verdiend. Dus eten ze ongezond voedsel. Lossen mannen geen vraagstukken op - de stressgroep - dan voelen ze zich slecht over zichzelf en ontzeggen ze zichzelf snoepgoed.
Vrouwen eten normaliter gezond. Het zijn restrained eaters, om het in het psychojargon te zeggen. Maar als ze hun vraagstukken niet goed oplossen, willen ze getroost worden. Dus snoepen ze.
Okee.
Stel je voor dat het waar is wat de onderzoekers beweren. Dan zou je verwachten dat tijdens crises mannen slanker worden en vrouwen dikker.
Eens kijken wat de statistieken van CBS de komende jaren gaan doen. De kredietcrisis is nog lang niet voorbij.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken