Opgeladen: 2-10-2017
Opgeborgen in: Eiwitten, Krachttraining & voeding, Krachttraining & vrouwen
Translation: No translation yet

Heeft dat nou zin, al die eiwitshakes?

Heeft dat nou zin, al die eiwitshakes?
Als vrouwen die zich 3-4 keer per week in de gym uit de naad werken extra eiwitten aan hun dieet toevoegen - in de vorm van shakes of eiwitrepen - dan heeft dat geen effect op hun maximaalkracht en spier- en vetmassa. Maar, zo ontdekten onderzoekers van Skidmore College in de Verenigde Staten, door die extra eiwitten kunnen vrouwen wel meer push-ups en sit-ups maken. En neemt hun bloeddruk een beetje af.

Studie
De onderzoekers kregen hun geld van het Amerikaanse Isagenix, een producent van dieet- en sportvoeding.

De onderzoekers lieten 30 fitte vrouwen van 25-55 jaar 4 keer per week trainen. Hun workouts bestonden uit duurtraining, krachttraining, intervaltraining en stretching. De vrouwen consumeerden via drie reguliere maaltijden ongeveer 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

De onderzoekers verhoogden gedurende 13 weken het aantal dagelijkse maaltijden tot 6 door dieet- en sportvoedingsproducten aan het voedingspatroon toe te voegen. Bij de experimentele groep van 15 vrouwen waren dat eiwitshakes en eiwitrepen van de sponsor, die de dagelijkse eiwitinname verhoogden tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht. De controlegroep - die ook bestond uit 15 vrouwen - kreeg eiwitarme repen en shakes. Van de concurrent.

Resultaten
Beide groepen bouwden een beetje extra spiermassa op en verloren een beetje lichaamsvet. Beide groepen deden het even goed.


Heeft dat nou zin, al die eiwitshakes?Ook de maximaalkracht van de vrouwen nam toe. Weer deden beide groepen het even goed.

De onderzoekers vonden wel een verschil tussen de twee groepen toen ze keken naar het aantal sit-ups en push-ups dat de vrouwen konden maken. Dat nam meer toe bij de vrouwen die eiwitshakes en eiwitrepen gebruikten.


Heeft dat nou zin, al die eiwitshakes?


Heeft dat nou zin, al die eiwitshakes?In beide groepen zakte de bloeddruk, maar de diastolische bloeddruk zakte net ietsepietsie meer bij de vrouwen in de experimentele groep.


Heeft dat nou zin, al die eiwitshakes?Conclusie
"The results from this study provide compelling evidence that increasing dietary protein intake to more than twice the current recommended dietary allowance may further augment the training-induced adaptations to multimodal exercise training programs with additional cardiovascular benefits", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Nutrients. 2016 Jun 1;8(6).

Meer:
Zoveel eiwit hebben krachtsporters nodig op hun rustdagen (25-4-2017)
Shake met beef protein of hydrolyzed chicken protein na je workout werkt net zo goed als whey (19-4-2017)
Eiwitshake laat op de avond maakt niet dik (1-11-2016)


Vrouwen vallen vlotter af door krachttraining met soja-eiwitshake

Vijf maanden krachttraining met en zonder whey

Ook als je weinig eiwit binnenkrijgt werkt krachttraining

Vrouwen vallen vlotter af door krachttraining met soja-eiwitshake
Op de langere termijn kun je met krachttraining uitstekend een gezond gewicht bereiken. Als je dagelijks 25 gram extra soja-eiwitten gebruikt komen de gewenste resultaten een tikkie sneller.

Vijf maanden krachttraining met en zonder whey
Fysiologen van de University of Jyvaeskyla in Finland deden een experiment met 31 twintigers dat duidelijk maakt hoeveel je nu precies van eiwitsuppletie mag verwachten.

Ook als je weinig eiwit binnenkrijgt werkt krachttraining
Krachtsporters moeten zorgen voor een eiwitrijke voeding. Uitgemaakte zaak. Maar als je nou om de een of andere reden niet goed tegen eiwitrijke voeding kunt?