Opgepoetst: 13-10-2021
Opgeladen: 7-1-2013
Opgeborgen in: Nieren, Eiwitten, Krachttraining & voeding
Translation: Strength training works even with a low protein intake (1-2-2013)

Ook als je weinig eiwit binnenkrijgt werkt krachttraining

Krachtsporters moeten zorgen voor een eiwitrijke voeding. Uitgemaakte zaak. Maar als je nou om de een of andere reden niet goed tegen eiwitrijke voeding kunt? Kun je dan ook niet krachttrainen? Een humane studie, die in 2001 verscheen in Annals of Internal Medicine, geeft het antwoord.


Ook als je weinig eiwit binnenkrijgt werkt krachttraining


Nieren
Toen de 21ste eeuw nog maar net was begonnen, bestudeerde Carmen Castaneda, een onderzoeker van Tufts University in de VS, het effect van krachttraining op mensen met een verminderde nierfunctie. Vaak hebben die baat bij een dieet met weinig eiwit. Een minpunt van zo'n dieet is echter dat het spiermassa kost. Castaneda vroeg zich af of krachttraining dat kon verhinderen.

Studie
Daarom deed Castenada een experiment met twee dozijn nierpatiënten van gemiddeld 65 jaar. Ze stonden niet op de wachtlijst voor transplantatie en hadden geen dialyses nodig, maar hadden op verzoek van artsen hun eiwit-inname teruggebracht naar 0.6 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Als je gewoon eet, en niet specifiek let op hoeveel eiwit je binnenkrijgt, dan zit je op ongeveer 0.9 gram eiwit per kilo per dag. Krachtsporters eten meestal een veelvoud daarvan.

De proefpersonen hadden nog niet zo lang geleden hun eiwitinname verlaagd, en waren aan het afvallen - waarschijnlijk als gevolg van spierafbraak.

In een dozijn nierpatiënten in de controlegroep, die niet trainden maar wel een dieet met weinig eiwit volgden, zette in de periode van 12 weken dat de proef duurde het gewichtsverlies door. De patiënten verloren meer dan 3 kilo lichaamsgewicht.

Een even grote groep nierpatiënten in de experimentele groep, die drie keer per week trainde in een gym, bleef echter op gewicht. De proefpersonen in de experimentele groep deden 5 oefeningen op machines - chest- en leg-press, lat-pulldown, leg-extension en leg-curl - met een belasting van 80 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 herhaling konden maken.

Resultaten
De tabel hieronder vertelt wat de krachttraining deed met het lichaamsgewicht en de IGF-1-spiegel in de experimentele groep. Als je ook wilt zien wat er gebeurde met de controlegroep moet je op de figuur klikken.


Ook als je weinig eiwit binnenkrijgt werkt krachttraining


De spierkracht en de omvang van de spieren [CSA] in de experimentele groep namen toe met enkele tientallen procenten - ondanks de geringe hoeveelheid eiwitten in hun dieet, ondanks de nierziekte en ondanks de leeftijd van de proefpersonen. Klik op de tabellen als je wilt zien wat er met de spierkracht en spieromvang in de controlegroep gebeurde.


Ook als je weinig eiwit binnenkrijgt werkt krachttraining


Ook als je weinig eiwit binnenkrijgt werkt krachttraining


Conclusie
"The anabolic effects of resistance training observed in this study support the usefulness of resistance exercise as a noninvasive, nonpharmacologic intervention capable of offsetting the catabolic effects of low protein and energy intakes and the wasting syndrome of chronic uremia", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Ann Intern Med. 2001 Dec 4;135(11):965-76.

Meer:
Twee jaar eiwitrijk afslankdieet niet schadelijk voor nieren (22-6-2012)
Plantaardig eiwit ontziet nieren (19-6-2011)
Jonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren niet (21-7-2010)


Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraat

Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline
Sporters die om wat voor reden dan ook niet veel eiwitten kunnen eten, hebben misschien iets aan L-citrulline.

Niet onderschatten, dat eiwit uit bonen
De biologische waarde van eiwit uit bonen is belabberd. Als je veganist bent, en spiermassa wilt opbouwen, kun je dan toch eiwitten uit bonen gebruiken?

Wanneer je beter wheyhydrolisaat kunt gebruiken dan wheyconcentraat
Als je, om wat reden dan ook, alleen shakes met weinig eiwit kunt gebruiken.