0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Krachttraining & voeding       Eiwitten       Nieren    

Young kidneys function fine on a protein diet, old kidneys donít

2 1 - 0 7 - 2 0 1 0

  Jonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren niet (Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008 Oct;295(4):E921-8.)

Een dieet dat twee keer meer eiwit bevat dan normaal is voor jonge mensen niet gevaarlijk voor de nieren, als je een studie van Mayo Clinic School of Medicine mag geloven. Dat geldt niet voor ouderen. Hun nierfunctie verslechtert meetbaar door een eiwitrijk dieet.

We worden steeds ouder en we krijgen dus steeds vaker last van ouderdomszwakte. Onderzoekers studeren op ingrepen die de spieren van ouderen sterk kunnen houden, en een hele kansrijke is een dieet met meer eiwitten dan de 15 energieprocent die we gebruikelijk binnenkrijgen.

De onderzoekers van Mayo Clinic wilden met hun experiment meer leren over de werkzaamheid en eventuele risico's van zo'n dieet. Dus lieten ze 10 gezonde jonge mannen en vrouwen van gemiddeld 24 jaar 10 dagen lang een dieet volgen waarin de energie voor 30 procent werd geleverd door eiwitten. [HP] De onderzoekers deden hetzelfde met 9 gezonde ouderen van gemiddeld 70 jaar.

De proefpersonen deden niet aan sport.

Toen de onderzoekers voordat het dieet begon [UP] bepaalden hoeveel spiereiwit de proefpersonen aanmaakten, en dat nog eens deden toen de proefpersonen al 10 dagen eiwitrijk hadden gegeten, zagen ze dat de aanmaak van spiereiwit [muscle protein FSR] bij de ouderen was toegenomen, en bij de jongeren iets was afgenomen. De effecten waren niet significant.


Jonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren nietJonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren niet


Waarom het effect zo klein is, zie je hierboven rechts. Ook de afbraak van spiereiwit - gemeten via de oxidatie van leucine - neemt toe door het eiwitdieet. Die toename is trouwens wel statistisch significant.

Of je zonder training meer spieren kunt krijgen door meer eiwitten te consumeren? Bij jonge mensen werkt zo'n dieet misschien averechts, bij ouderen werkt het misschien wel. Preciezer kun je het niet formuleren - niet op basis van een proef die slechts 10 dagen heeft geduurd.

Duidelijker is de studie over het effect van een eiwitdieet op de nierfunctie. Dat konden de onderzoekers bepalen doordat ze hun proefpersonen een gelabelde stof gaven, en vervolgens keken hoe snel de nieren die uit het bloed filterden en via de urine uitscheidden. Zo konden ze de glomerular filtration rate [GFR] berekenen. Sommige ziekten en veroudering verlagen de GFR. Komt je GFR onder de 30, dan heb je een probleem. Komt je GFR onder de 15, dan ben je rijp voor een nierdialyse of een transplantatie.

Bij de twintigers nam de GFR toe, bij de zeventigers nam hij af. Linksonder zie je de GFR voordat de proef begon, rechts het effect van 10 dagen eiwitdieet.


Jonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren nietJonge nieren functioneren prima bij eiwitdieet, oude nieren niet


Bij de oudere proefpersonen was de nierfunctie ook na het eiwitdieet nog steeds goed genoeg. Maar de negatieve tendens geeft volgens de onderzoekers aan dat ouderen, waarbij de nieren om wat reden ook niet meer goed functioneren, beter geen eiwitrijk dieet kunnen volgen. "High dietary proteins widened the differences in GFR between young and older people, causing concern about the potential adverse effect on kidney function in older people", schrijven de onderzoekers.

Als een eiwitrijk dieet niet goed voor je is, maar je wilt toch spieren opbouwen, dan kun je twee dingen doen. Je kunt om te beginnen je inname van eiwitten concentreren voor en na je krachttraining. Dat werkt beter met snelle eiwitten en losse aminozuren. Je zou bijvoorbeeld een half uur voor de training 18 gram whey kunnen innemen, en pal na je training nog eens 20 gram whey. Tijdens je training heb je misschien baat bij een voorgesplitst eiwit als PeptoPro of good old BCAA's.

Ben je niet zo'n supplemententype? Ga dan pas trainen als je een uur eerder een eiwitrijke maaltijd heb gegeten en drink na je training een liter magere zuivel.

Ten tweede kun je door suppletie met aminozuren de anabole werking van je eiwitten opvoeren. Bodybuilders rapporteren goede ervaringen met 5-7 gram leucine per eiwitrijke maaltijd.

Extra interessante aminozuren zijn arginine, ornithine en citrulline. Die verbeteren workouts van krachtsporters, stimuleren anabole mechanismen en prikkelen de nieren om meer ammonia en afgebroken eiwit uit het bloed weg te zuiveren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken