Opgeladen: 5-4-2023
Opgeborgen in: Glucosamine, Dementie & Alzheimer, Langer leven door suppletie
Translation: Glucosamine reduces risk of dementia (6-4-2023)

Glucosamine vermindert kans op dementie

De supplementenindustrie lanceerde glucosamine aanvankelijk als een product dat gewrichten beschermt, maar datzelfde glucosamine doet vermoedelijk nog veel meer. Grote epidemiologische studies suggereren dat glucosamine de sterftekans vermindert en beschermt tegen hart- en vaatziekten en kanker. Volgens een recent onderzoek uit Hong Kong reduceert glucosamine bovendien de kans op dementie.


Glucosamine vermindert kans op dementie


Studie
Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology analyseerden de gegevens van bijna 494.814 Britten, die waren vastgelegd in het Uk Biobank-project. De gemiddelde studiedeelnemer was 55 jaar.

De onderzoekers konden de studiedeelnemers 9 jaar volgen.

Tijdens de studie was bij 2458 deelnemers een vorm van dementie vastgesteld. De onderzoekers kenden de leefstijl van de studiedeelnemers. Ze wisten dus dat 19 procent van hen glucosamine gebruikte.

Resultaten
Suppletie verminderde de kans op dementie met 20 procent, constateerden de onderzoekers nadat ze het effect van zoveel mogelijk andere factoren met statistiek hadden weggepoetst of gecorrigeerd. Keken ze uitsluitend naar vasculaire dementie, dan was de afname van de kans zelfs 28 procent.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Glucosamine vermindert kans op dementie


Mechanisme
Glucosamine vermindert kans op dementie
"As a popular supplement that can pass through the blood-brain barrier, [Biomed Biochim Acta. 1985;44(4):611-22.] glucosamine may get to the hippocampus, striatum, and cortex", schrijven de onderzoekers.

"Several glucosamine transporters were identified in the brain. For instance, glucose transporter 2 (GLUT2) was found in neurons and exhibited the greatest affinity for glucosamine. Intriguing evidence indicates that specific neuronal populations rely on GLUT2 to regulate glucose levels, thereby affecting their vulnerability to pathogenic mechanisms underlying."

Tegelijkertijd tempert glucosamine de activiteit van ontstekingseiwitten als CRP. Daarnaast imiteert glucosamine op moleculair niveau de effecten van een koolhydraatarm dieet. Ook die effecten kunnen de afname van de kans op dementie helpen verklaren, aldus de onderzoekers.

Bron:
BMC Med. 2023 Mar 29;21(1):114.

Meer:
Gebruikers van glucosamine krijgen minder vaak kanker (22-11-2022)
Nog een studie waarin glucosamine het overlijdensrisico vermindert... (7-12-2020)
Glucosamine beschermt tegen dodelijke hartaanvallen (10-6-2019)


Glucosamine- en chondroitinegebruikers leven langer Glucosamine, de levensverlenger Glucosamine remt taaie kankertypes

Glucosamine- en chondroïtinegebruikers leven langer
Epidemiologie.

Glucosamine, de levensverlenger
Glucosamine imiteert het effect van een koolhydraatarm dieet. Dierstudie.

Glucosamine remt taaie kankertypes
Glucosamine schakelt in de kankercellen het STAT3-gen uit. Artsen kunnen tumoren waarin dat gen harder werkt dan normaal slecht bestrijden.