Opgepoetst: 19-3-2019
Opgeladen: 2-1-2011
Opgeborgen in: Gewrichten, Glucosamine, Voetbal
Translation: Glucosamine for soccer players (5-1-2011)

Glucosamine voor voetballers

Glucosamine

Glucosamine

Voetballers die glucosamine slikken, zorgen ervoor dat hun gewrichten langer meegaan. Japanse onderzoekers gaven 21 studenten, die naast hun studie ook nog bijna dagelijks 2 uur aan voetbaltraining deden, supplementen met glucosamine. Ze zagen dat die het kraakbeen in de gewrichten van de sporters beschermden.

Glucosamine
Glucosamine is een aminosuiker. Het lichaam maakt het zelf aan en gebruikt het als bouwsteen voor kraakbeen en gelei in de gewrichten.

Suppletie met glucosamine - gewonnen uit de schilden van krabben en garnalen - ondersteunt daarom het herstel van beschadigde gewrichten, suggereren studies. Het effect is mild. Of mensen met artritis er veel aan hebben is punt van discussie, dat sporters er hun gewrichten mee kunnen beschermen is minder omstreden.

Studie
Voetbal is uiteraard gezond, maar voetbal is ook belastend voor de gewrichten. De onderzoekers vroegen zich af of je door suppletie met glucosamine de gewrichten van voetballers kunt beschermen. Dus gaven ze voetballers 3 maanden elke dag 1.5 of 3 gram glucosamine, en keken vervolgens in hun urine naar merkers van kraakbeenafbraak en -opbouw.

Een merker voor afbraak van kraakbeen is het C-terminal telopeptide of type II collagen [CTX-II]. Dat komt vrij als collagenases collageen type II afbreken. Kraakbeen bestaat voor 90-95 procent uit collageen type II.

Een merker voor opbouw van gewrichten is het C-terminal propeptide of type II collagen. [CPII] Dat komt vrij als het lichaam nieuw collageen type II aanmaakt.

Resultaten

Slikten de voetballers glucosamine, dan verminderde de concentratie van de katabole merker CTX-II. Suppletie met glucosamine leek de aanmaak van de anabole merker CPII een beetje te verhogen, maar het effect was niet significant.


Glucosamine voor voetballers

Glucosamine voor voetballers

Glucosamine voor voetballers


Bij de voetbalspelers was de verhouding CTX-II/CPII hoger dan bij niet-sporters. Dat wijst erop dat voetbal een wissel trekt op de gewrichten. Suppletie met glucosamine leek de verhouding CTX-II/CPII echter te verbeteren.

Conclusie
"Glucosamine is expected to exert a chondroprotective action in soccer players by preventing type II collagen degradation but maintaining type II collagen synthesis", concluderen de Japanners.

Ze werden tussen twee haakjes betaald door de Japanse overheid, niet door de supplementenindustrie.

Bron:
Int J Mol Med. 2009 Oct;24(4):487-94.

Meer:
Combinatie acai en glucosamine voor beschadigde gewrichten (16-12-2011)
Glucosamine beschermt gewrichten bij krachttraining (14-9-2010)
Studie: glucosamine beschermt knie niet tegen artrose (9-10-2008)


Glucosamine remt taaie kankertypes Glucosamine, de levensverlenger N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezels

Glucosamine remt taaie kankertypes
Glucosamine schakelt in de kankercellen het STAT3-gen uit. Artsen kunnen tumoren waarin dat gen harder werkt dan normaal slecht bestrijden.

Glucosamine, de levensverlenger
Glucosamine imiteert het effect van een koolhydraatarm dieet.

N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezels
Heel, heel misschien bouwen sporters op de langere termijn meer spieren op als ze elke dag een paar gram N-acetylglucosamine slikken.