Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & suppletie       Glucosamine       Kankerpreventie       Gewrichtsbeschermers    

1 4 - 0 7 - 2 0 1 0

  Glucosamine remt taaie kankertypes (Cancer Cell Int. 2009 Sep 10;9:25.)

Glucosamine, een bestanddeel van gewrichtsbeschermende supplementen, remt waarschijnlijk ook aantal moeilijk behandelbare kankercellen. Dat ontdekten moleculaire biologen van het Californische Beckman Research Institute. Glucosamine schakelt in de kankercellen het STAT3-gen uit. Artsen kunnen tumoren waarin dat gen harder werkt dan normaal slecht bestrijden.

De onderzoekers deden hun proeven met DU145-prostaatkankercellen. Oorspronkelijk komen de cellen uit de hersenen van een man waarbij de prostaatkanker al was uitgezaaid.

Gooiden de onderzoekers enkele micromollen glucosamine bij die cellen, dan verminderde hun groei. Dat zie je hieronder. Daaronder zie je dat bij die concentraties enkele tientallen procenten van de kankercellen stierven. Op gezonde cellen heeft glucosamine dat effect trouwens niet.


Glucosamine remt taaie kankertypes

Glucosamine remt taaie kankertypes


Gezonde cellen plegen zelfmoord als ze op wat voor manier ook 'ontsporen'. In kankercellen is dat zelfmoordmechanisme uitgeschakeld. In de prostaatkankercellen die de onderzoekers gebruikten is dat gebeurd doordat het STAT3-gen overmatig veel eiwit is gaan aanmaken.

Het STAT3-eiwit is actief als de cel op het stukje Tyr705 van dat eiwit een fosforgroep plakt. Glucosamine verhindert dat, zie je hieronder. Daaronder zie je weer het gevolg van die sabotage: de kankercellen maken minder van het enzym survivin aan. Survivin voorkomt dat cellen zelfmoord plegen.


Glucosamine remt taaie kankertypes

Glucosamine remt taaie kankertypes


De onderzoekers vergeleken tenslotte het effect van glucosamine op 4 types kankercellen. Ook in HeLa-cellen verminderde glucosamine de levensvatbaarheid, in twee andere kankerceltypes niet. HeLa-cellen zijn baarmoederhalskankercellen.


Glucosamine remt taaie kankertypes


Klopt als een bus, concluderen de onderzoekers tevreden. Ook in HeLa-cellen werkt het STAT-3-gen als een tierelier, in de andere kankerceltypes niet.

Dat glucosamine kanker remt is oud nieuws. Een halve eeuw geleden schreven onderzoekers daarover in Nature. [Nature. 1953 Feb 7;171(4345):252-4.] Verleden jaar meldden Amerikaanse epidemiologen dat glucosaminegebruikers minder kans op long- en darmkanker hadden en langer leefden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken