Opgeladen: 6-7-2018
Opgeborgen in: Ongewone anabole strategieën, Glucosamine
Translation: N-Acetylglucosamine accelerates the formation of muscle fibers (7-7-2018)

N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezels

N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezels
Heel, heel misschien bouwen sporters op de langere termijn meer spieren op als ze elke dag een paar gram N-acetylglucosamine slikken. We formuleren het voorzichtig, want we baseren ons voornamelijk op in vitro-onderzoek. En een dierstudie - maar dan wel een dierstudie met muizen met een spierziekte.

N-Acetylglucosamine

Als je aan het molecuul van glucosamine een acetylgroep plakt, krijg je N-acetylglucosamine. In het lichaam ontstaat N-acetylglucosamine door omzetting van glucosamine, maar wetenschappers vermoeden dat maar een klein deel van alle glucosamine die je slikt wordt omgezet in N-acetylglucosamine. Vandaar dat supplementenmakers naast glucosamine ook N-acetylglucosamine op de markt brengen.


N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezelsDie supplementen zijn bedoeld om gewrichten soepeler te maken. Glucosamine en N-acetylglucosamine zijn de grondstoffen van hyaluronzuur, een polymeer in gewrichten.

Onderzoekers van de universiteit van Laval in Canada vermoeden dat N-acetylglucosamine ook een functie heeft in de spierontwikkeling. Als jonge spiercellen zich aaneenrijgen, gebruiken ze N-acetylglucosamine als lijm om zich aan elkaar vast te plakken. En dat zou kunnen betekenen dat suppletie met N-acetylglucosamine een spieropbouwende werking heeft.

Ook buiten de sport is er grote interesse in spieropbouwende middelen. Onderzoekers zoeken nog steeds koortsachtig naar middelen die spierziekten als de ziekte van Duchenne kunnen afremmen. En dus vroegen de Canadezen zich af: is N-acetylglucosamine zo'n middel?

In vitro-studie
De onderzoekers lieten spiercellen in een reageerbuis bij verschillende concentraties N-acetylglucosamine gedurende 62 uur spiervezeltjes vormen. N-Acetylglucosamine versnelde dat proces.


N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezelsDe concentratie zat in de range van de honderden micromollen, en de optimale concentratie is misschien wel 1 millimol. Dat is aan de hoge kant. Maar goed, dan gebeurt er ook wat.

Hieronder zie je het effect van een blootstelling aan 1 millimol N-acetylglucosamine gedurende 72 uur.


N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezelsDierstudie
De onderzoekers gaven mdx-muizen - zeg maar: muizen met de ziekte van Duchenne - gedurende 10 dagen dagelijks een fikse dosis N-acetylglucosamine. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, dan hadden dagelijks 3-4 gram N-acetylglucosamine geslikt. Na de suppletie vergeleken de onderzoekers de spieren van de dieren met die van mdx-muizen die geen N-acetylglucosamine hadden gekregen.

De suppletie had de spierschade verminderd, en de spieren sterker gemaakt. De onderzoekers hadden de spieren electrische prikkels toegediend, en gekeken hoeveel gewicht de spieren in beweging konden krijgen.


N-Acetylglucosamine versnelt vorming spiervezelsConclusie
"We present the evidence that [...] N-acetylglucosamine, [...] [has] interesting therapeutic potential for mitigating some symptoms associated with Duchenne muscular dystrophy", resumeren de Canadezen. "This current study suggests the therapeutic potential of short-term treatment with N-acetylglucosamine in the peak of muscle degeneration / regeneration in mdx mice, although it remains to be investigated whether long-term treatment with N-acetylglucosamine continuously alleviates the progression of Duchenne muscular dystrophy."

"Although further study is essential to understanding the mechanism by which [...] N-acetylglucosamine mitigate[s] Duchenne muscular dystrophy and promote myogenesis, the present study indicates that using N-acetylglucosamine as a supplemental agent may present an interesting class of therapy for Duchenne muscular dystrophy, especially because the safety of this inexpensive monosaccharide is relatively established in humans."

Bron:
FASEB J. 2018 Jun 12:fj201701151RRR. [Epub ahead of print].

Meer:
Apigenine, het plantaardige anabool in peterselie (23-1-2018)
Ferulic acid, het anabool in popcorn (5-11-2017)
De anabole werking van granaatappel (23-10-2017)


De anabole werking van tomatidine versus die van ursolic acid

Humane studie: mistletoe versterkt effect krachttraining

Laxogenin en 5-hydroxy-laxogenin: natuurlijke anabolen die de werking van de farmacologische anabole steroiden versterken

De anabole werking van tomatidine versus die van ursolic acid
Tomatidine, een anabole steroidachtige stof uit de tomatenplant, is net zo effectief anabool als ursolic acid. Maar je hebt er wel minder van nodig.

Humane studie: mistletoe versterkt effect krachttraining
Krachttraining resulteert in meer spiergroei en meer vetverlies als je daarbij een extract van mistletoe gebruikt. Maar is dat spul in deze doseringen wel veilig?

Laxogenin en 5-hydroxy-laxogenin: natuurlijke anabolen die de werking van de farmacologische anabole steroïden versterken
En nou maar hopen dat de opstellers van het patent al dat moois niet uit hun duim hebben gezogen.