Opgeladen: 16-8-2016
Opgeborgen in: Eiwitten, Plantaardige eiwitten, Longevity.
Translation: Health risks of high-protein diet are negligible (23-12-2016))

Gezondheidsrisico's van een eiwitrijk dieet stellen weinig voor

Een eiwitrijk dieet - meestal: een dieet met veel dierlijke eiwitten - is niet gevaarlijk. Zeker als je gezond leeft, en niet rookt, voldoende beweegt en een gezond lichaamsgewicht hebt is een eiwitrijk dieet absoluut niet ongezond. Dat schrijven epidemiologen van de universiteit van Harvard binnenkort in JAMA Internal Medicine.

Studie
De onderzoekers veegden gegevens uit de Nurses Health Study en Health Professionals Follow-up Study bij elkaar. Zo verkregen ze de gegevens van 131.342 studiedeelnemers die enkele tientallen jaren waren gevolgd.

Resultaten
Hoe meer energie de studiedeelnemers verhoudingsgewijs uit dierlijke eiwitten haalden, hoe groter was hun kans op overlijden. Dat zie je in de figuur hieronder. Je ziet dat dat de toename van die sterftekans heel klein was.

De studiedeelnemers met de hoogste dierlijke eiwitinname hadden drie procent meer kans op overlijden dan de studiedeelnemers met de kleinste eiwitinname. Drie procent is niks.


De gezondheidsrisico's van een eiwitrijk dieet stellen weinig voorVoor de fijnslijpers onder ons: de toename van de kans op sterfte zat hem vooral in de verhoging van de kans op een dodelijke hart- of vaataandoening.

Nou hoort een dieet met veel dierlijke eiwitten vaak bij een nogal ongezonde leefstijl. Nee, dan moet je niet denken aan bodybuilders en paleo-adepten. Dat zijn vaak health freaks met een superieure gezondheid. Een voedingspatroon met veel dierlijke eiwitten gaat ook vaak samen met ongezonde leefstijlfactoren als overgewicht, een hoge alcoholconsumptie, roken, een hoge inname van slechte vetten en een hoge bloeddruk. We noemen maar wat.

Daarom bepaalden de onderzoekers nog eens de samenhang tussen voortijdige sterfte en de consumptie van dierlijke eiwitten, maar splitsten de studiedeelnemers deze keer in een groep met een gezonde leefstijl, en een groep met minstens één ongezonde leefstijlfactor. En toen bleek het toch al kleine negatieve gezondheidseffect van een hoge inname van dierlijke eiwitten uitsluitend te bestaan bij die laatstgenoemde groep.


De gezondheidsrisico's van een eiwitrijk dieet stellen weinig voorDe onderzoekers keken ook naar het effect van plantaardige eiwitten. Hoe meer daarvan de studiedeelnemers daarvan binnenkregen, hoe geringer was hun kans op sterfte. Dat vertelt de figuur hieronder.


De gezondheidsrisico's van een eiwitrijk dieet stellen weinig voorVoor elke drie procent van je totale energie-inname die je uit plantaardige eiwitten haalt, gaat volgens deze analyse je kans op sterfte met tien procent omlaag, berekenden de onderzoekers. Als dat klopt, zou een eiwitrijk veganistisch dieet wel eens errug gezond kunnen zijn.

Zie je die veganistische leefstijl nog niet zitten, kijk dan in ieder geval eens naar de figuur hieronder. Je ziet het effect op de sterftekans van de vervanging van de diverse dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten.


De gezondheidsrisico's van een eiwitrijk dieet stellen weinig voorVolgens deze analyse zet vooral de vervanging van de eiwitten in intensief bewerkte vleesproducten (knakworsten, vleeswaren, worst) door plantaardige eiwitten zoden aan de dijk.

Conclusie
"Although higher intake of animal protein was associated with higher mortality [...], these associations were confined to participants with at least 1 lifestyle risk factor", vatten de onderzoekers samen.

"Substitution of plant protein for animal protein, especially from processed red meat, may confer a substantial health benefit. Therefore, public health recommendations should focus on improvement of protein sources."

Bron:
JAMA Intern Med. 2016 Aug 1. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.4182. [Epub ahead of print.

Meer:
Bodybuilding met eiwitrijke voeding is gezonder (7-6-2014)
Overleeftip: vervang biefstuk door kipfilet (26-3-2012)
Meer eiwitten in je dieet, eerder dood (23-5-2007)


Eet elke dag twee eieren, en je kans op kanker verdubbelt
Japanse epidemiologische studie.

Soja-eiwit verhoogt overlevingskansen bij borstkanker
Volgens dezew studie is bij vrouwen met een relatief hoge inname van soja de kans op overleving meer dan twee keer zo hoog dan bij vrouwen die weinig soja consumeren.

Wat gebeurt er als je een jaar alleen maar vlees eet
Je overleeft het. Maar gezond is het niet...