Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vlees       Langer leven     Eiwitten   Eiwitten     Plantaardige Eiwitten   Plantaardige eiwitten    

2 3 - 0 5 - 2 0 0 7

  Meer eiwitten in je dieet, eerder dood (Eur J Clin Nutr. 2007 May;61(5):575-81.)
Mensen die veel eiwitten en weinig koolhydraten eten gaan eerder dood. Dat blijkt uit een Griekse epidemiologische studie onder 23.000 mensen. De onderzoekers wierven de proefpersonen tussen 1993 en 1999, en volgden ze tot december 2003. Verhoogt een eiwitrijk dieet de sterftekans?
De onderzoekers besloten de impact van een dieet met veel eiwit en weinig koolhydraten te onderzoeken vanwege de opmars van de koolhydraatarme dieettypes zoals het Atkinsdieet. Die werken gewichtsverlies in de hand, maar hun gezondheidseffecten op de lange termijn zijn onbekend.
De vrijwilligers in de Griekse studie volgden niet zo'n dieet. Ze aten zoals ze gewoon waren. Dat varieerde van een dieet waarin 20 procent van calorieen uit eiwitten, en 25 procent uit koolhydraten kwamen, tot een dieet waarin slechts 10 procent van de calorieen uit eiwitten, en 50 procent uit koolhydraten kwamen.
De onderzoekers verwerkten hun gegevens met vier verschillende statistische modellen. Wat daaruit kwam zie je [hier]. In alle modellen gold dat hoe hoger de inname van eiwitten was, hoe groter de kans op overlijden.
Model 4 is volgens de onderzoekers het meest realistisch. Volgens dat model gold dat "an increase of protein intake by about 15 g/day and a decrease of carbohydrate intake by about 50 g/day was associated with a 22% increase in overall mortality."

Mensen die veel eiwitten en weinig koolhydraten eten gaan eerder dood. Dat blijkt uit een Griekse epidemiologische studie onder 23.000 mensen. De onderzoekers wierven de proefpersonen tussen 1993 en 1999, en volgden ze tot december 2003. Verhoogt een eiwitrijk dieet de sterftekans?

Ja, je leest het goed. Voor elke vijftien gram eiwit die je per dag extra eet, neemt je sterftekans met 22 procent toe.
De onderzoekers weten dat er in sommige sectoren van de samenleving mensen buitenissig veel meer eiwitten eten dan de grootste eiwitconsumenten in hun studie. Voor hen gelden hun onderzoeksbevindingen ook, denken ze. Ook voor hen geldt dat met elke vijftien gram eiwit die dagelijks meer consumeren hun kans op overlijden toeneemt.
Een eiwitrijk dieet verhoogt in de eerste plaats de kans op een dodelijke hartaanval. In de tweede plaats verhoogt het de kans dat je sterft door kanker.
Ook verzadigde vetten verhogen de sterftekans, zij het niet zoveel als eiwitten. Onverzadigde vetten verlagen de kans juist.
De onderzoekers benadrukken dat hun resultaten niet gelden voor mensen die tijdelijk een high protein, low carb-dieet volgen. Bovendien hoeft een high protein-dieet op zichzelf niet ongezond te zijn.
"Our findings do not indicate that all forms of LC/HP diets [= een low carb, high protein-dieet] have adverse long-term effects. Indeed, a high LC/HP score is not incompatible with high intake of protein of plant origin or complex carbohydrates, that is, nutrients that are generally considered as innocuous, if not beneficial, to health."

2 0 - 0 5 - 2 0 0 7

  Repen van Mars blijven geschikt voor vegetariers (BBC 17 20 May 2007)
Masterfoods gaat toch geen wei-eiwitten in zijn Mars-, Twix- en andere repen verwerken. Een protestactie van Britse vegetariers, ondersteund door veertig politici, heeft de snoepfabrikant op andere gedachten gebracht.
Wei is een restproduct dat vrijkomt bij de productie van kaas. Omdat kaasmakers stremsel - een product uit de maag
Repen van Mars blijven geschikt voor vegetariers
van koeien - gebruiken, is wei-poeder strikt genomen geen vegetarisch product. [BBC 14 May 2007] Niet alle vegetariers maken er een punt van, maar de zesduizend telefoontjes en emails die Masterfoods ontving brachten de directie op andere gedachten.
"The consumer is our boss and we had lots of feedback from consumers who were unhappy about the change", aldus Fiona Dawson van Mars UK. "It became very clear, very quickly that we had made a mistake, for which I am sorry. There are three million vegetarians in the UK and not only did we disappoint them, but we upset a lot of the consumers."

1 5 - 0 5 - 2 0 0 7

  Zorgen over langetermijngevolgen van cholesterolverlagende sterolen (BBC 17 May 2007)
Onderzoekers van RIVM maken zich zorgen over cholesterolverlagende margarines en andere producten met plantensterolen. Dat schrijven ze in de British Medical Journal.
Waarschijnlijk zijn het vooral de mensen met hoge cholesterolspiegels die de producten kopen, zeggen de onderzoekers.
Zorgen over langetermijngevolgen van cholesterolverlagende sterolen
Die gebruiken vaak cholesterolverlagende medicijnen als statines. De fabrikanten van producten met sterolen hebben weliswaar naar de gezondheidseffecten gekeken, maar niet naar de effecten op mensen die cholesterolverlagende medicijnen gebruiken.
Fytosterolen lijken sprekend op cholesterol. Ze verdringen in de darmen cholesterol uit de vetbolletjes waarmee de spijsvertering cholesterol opneemt. Omdat het lichaam niets met plantensterolen kan, verlagen ze zo de opname van cholesterol uit de voeding - en daarmee de cholesterolspiegel.
In de figuur hierboven zie je de structuurformules van cholesterol (boven) en fytosterol (onder).

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken