Opgeladen: 16-9-2017
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Borstkanker, Paddenstoelen
Translation: Each gram of mushroom reduces chance of breast cancer by several percent, says meta-study (26-11-2017)

Elke gram paddenstoel vermindert de kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie

Elke gram paddenstoel vermindert kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie
We hebben al een paar keer geschreven over epidemiologische studies waarin een voedingspatroon met veel paddenstoelen beschermt tegen borstkanker. Echte bewijzen leveren die studies niet. Ze zijn allesbehalve perfect, en ook op de metastudie waarin Chinese onderzoekers die studies - plus nog een paar andere - hebben verwerkt, is wel wat aan te merken. Maar desondanks maakt hij de theorie dat paddenstoelen in ieder geval beschermen tegen borstkanker een beetje waarschijnlijker.

Studie
De Chinezen spoorden in literatuur zeven publicaties waarmee ze iets konden. Met een statistische en licht frauduleuze toverspreuk maakten ze daar 10 studies van. Vervolgens analyseerden ze de uitkomsten opnieuw.

Resultaten
De gegevens van de studies suggereerden gezamenlijk dat voor elke toename van de paddestoelenconsumptie per dag met 1 gram de kans op borstkanker met enkele procenten verminderde.


Elke gram paddenstoel vermindert kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie


Elke gram paddenstoel vermindert kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudieUit de geaggregeerde gegevens bleek dat een dieet met relatief veel paddenstoelen zowel pre- als post-menopauzale vrouwen beschermde tegen borstkanker.


Elke gram paddenstoel vermindert kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudieElke gram paddenstoel vermindert kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudie
Hoewel de kwaliteit van de studies niet overweldigend was, geloven de Chinezen wel dat ze een adequaat beeld van de realiteit geven. De onderzoekers vonden in ieder geval geen duidelijke aanwijzingen dat er ergens in een bureaula studies met aanmerkelijk minder mooie uitkomsten liggen te verstoffen.


Elke gram paddenstoel vermindert kans op borstkanker met enkele procenten, zegt metastudieConclusie
"In conclusion, the results from this meta-analysis suggested that greater edible mushroom consumption may be associated with a lower risk of breast cancer", schrijven de onderzoekers. "Our research provided a perspective that oral administration of mushrooms perhaps contribute to breast cancer primary prevention."

"Whereas available data are still sparse, the findings need to be updated and confirmed with well designed prospective studies in the future."

Bron:
PLoS One. 2014 Apr 1;9(4):e93437.

Meer:
Alweer: dieet met veel paddenstoelen beschermt tegen kanker (25-8-2017)
Paddenstoelen beschermen misschien tegen kanker (30-6-2017)
Samen verlagen paddenstoelen en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien (16-9-2012)


Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen</

Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking

Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspal

Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen
Volgens deze dierstudie zorgen champignons ervoor dat de Natural Killer Cells agressiever worden tegenover kankercellen.

Ganoderma lucidum, een geneeskrachtige paddenstoel met een antioestrogene werking
Volgens honderden studies stimuleert Ganoderma lucidum het immuunsysteem en beschermt de paddenstoel misschien ook tegen kanker. En volgens een al wat oudere in vitro-studie heeft Ganoderma ook hormonale effecten...

Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspal
Champignons activeren het immuunsysteem, en maken immuuncellen agressiever. Een agressief immuunsysteem komt goed van pas als er ziektekiemen of kankercellen in het lichaam zijn - maar niet als je gezond bent...