Opgeladen: 2-9-2017
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Immuunsysteem
Translation: White button mushrooms: an immunological weapon with a safety catch (25-10-2017)

Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspal

Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspal
Champignons activeren het immuunsysteem, en maken immuuncellen agressiever. Een agressief immuunsysteem kan goed van pas komen als er ziektekiemen of kankercellen in het lichaam zijn, maar niet als je gezond bent. Dan leidt een overactief immuunsysteem tot constante low grade ontstekingen - met alle gevolgen van dien. Kan een dieet met veel champignons voor kerngezonde mensen averechts uitpakken? Volgens immunologen van Pennsylvania State University niet. Zij ontdekten dat champignons het immuunsysteem alleen agressiever maken als daar een goede aanleiding voor is.

In vitro-studie

Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspal
De onderzoekers publiceerden in 2009 een serie proeven waarin ze het effect van ordinaire champignons op het immuunsysteem uitplozen. Ze haalden om te beginnen immuuncellen uit het beenmerg van muizen, en stelden die bloot aan champignon-extract [WB], lipopolysacharide [LPS] of allebei [WB+LPS]. Lipopolysachariden zijn giftig, zitten in de membraan van gevaarlijke bacteriën en prikkelen dus het immuunsysteem.

Het champignon-extract had geen effect op de immuuncellen, lipopolysachariden verhoogden de afgifte van interleukine-1-beta. Dat is een stof waarmee immuuncellen elkaar opjutten om infectiehaarden aan te vallen. Champignons versterkten die respons.


Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspalAls ergens in het lichaam immuuncellen actief worden, gaat ook de aanmaak van interleukine-10 omhoog. Die stof voorkomt dat het immuunsysteem al te enthousiast wordt. Het champignon-extract remde interleukine-10.

Dierstudie
Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspal
De onderzoekers gaven muizen een paar dagen dextran sulfate sodium, een stof met ongeveer dezelfde eigenschappen als lipopolysacharide.

Kregen de muizen ook voer waaraan champignons {WB] waren toegevoegd, dan maakten de muizen meer van de ontstekingseiwitten interleukine-1-beta en TNF-alpha aan - en minder interleukine 10.


Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspalDe hoeveelheid champignons in het voer van de muizen correspondeerde met de hoeveelheid champignons in het dieet van mensen die via hun reguliere voeding veel champignons consumeren.


Champignons: een immunologisch wapen met een veiligheidspalConclusie
"Consuming mushrooms in the diet had an effect on immune function, but that effect is evident only when the immune system is challenged", schrijven de onderzoekers. "The change in the immune response induced by whole mushrooms is consistent with a potentially important improvement in cancer surveillance and anti-microbial killing while increasing inflammation - and perhaps autoimmunity."

Bron:
BMC Immunol. 2009 Feb 20;10:12.

Meer:
Dieet met veel champignons laat Natural Killer Cells meer kankercellen opruimen (13-8-2017)
Chinees epidemiologisch onderzoek: samen verlagen champignons en groene thee de kans op borstkanker met een factor tien (16-9-2012)
Champignons zetten immuunsysteem op scherp (28-4-2008)


Alweer een epidemiologisch onderzoek waarin een dieet met veel paddenstoelen beschermt tegen kanker

Paddenstoelen beschermen misschien tegen kanker, zegt studie

Oesterzwam houdt sporters ziektevrij

Alweer een epidemiologisch onderzoek waarin een dieet met veel paddenstoelen beschermt tegen kanker
Paddenstoelen beschermen vooral tegen hormoongevoelige vormen van borstkanker.

Paddenstoelen beschermen misschien tegen kanker, zegt studie
Epidemiologische studie uit Zuid-Korea. Van alles op aan te merken, toch interessant.

Oesterzwam houdt sporters ziektevrij
Onderzoekers gebruikten Pleuran, een commercieel leverbaar extract.