Opgeladen: 14-8-2022
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, visolie & linoleenzuur
Translation: Dry eyes? Maybe tuna will help (15-8-2022)

Droge ogen? Ook tonijn helpt

Als je last hebt van droge ogen, en lijdt aan dry eye syndrome of dry eye disease, bieden supplementen met visolie misschien uitkomst, schreven we een paar dagen geleden. We stuitten op een studie die suggereert dat bij dry eye syndrome ook voedingsmiddelen met omega-3-vetzuren misschien kunnen helpen.


Droge ogen? Ook tonijn helptStudie
In 2005 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Harvard een epidemiologische studie in de American Journal of Clinical Nutrition waarin ze de gegevens van een kleine veertigduizend vrouwen van 45-84 jaar analyseerden. De gegevens waren verzameld in Women's Health Study.

De onderzoeker keken naar verbanden tussen het voedingspatroon van de vrouwen en het optreden van dry eye syndrome.

Resultaten
De onderzoekers vonden een verband tussen enerzijds de verhouding tussen omega-6- en omega3-vetzuren in de voeding van de deelnemers en anderzijds dry eye syndrome.

Hoe meer omega-3-vetzuren en hoe minder omega-6-vetzuren de deelnemers consumeerden, hoe geringer de kans dat ze met hun oogklachten naar een arts waren gestapt en vervolgens officieel waren gediagnosticeerd.


Droge ogen? Ook tonijn helpt


Droge ogen? Ook tonijn helptToen de onderzoekers keken naar voedingsmiddelen in het voedingspatroon, ontdekten ze dat tonijn beschermde tegen drogen ogen. Studiedeelnemers die wekelijks 5 of meer porties tonijn verorberden, reduceerden hun kans op dry eye syndrome met een factor 3 ten opzichte van de studiedeelnemers die nooit tonijn aten.

Dat was te verwachten. In de VS is tonijn de belangrijkste voedingsbron van omega-3-vetzuren.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Droge ogen? Ook tonijn helptMechanisme
Bij het ontstaan van het dry eye disease, dry eye syndrome of hoe je het ook wilt noemen, spelen ontstekingsreacties waarschijnlijk een grote rol. De onderzoekers vermoeden dat die ontstekingsreacties afnemen naarmate een voedingspatroon minder omega-6-, en meer omega-3-vetzuren bevat.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2005 Oct;82(4):887-93.

Meer:
Omega-3-vetzuren tegen droge ogen (12-8-2022)


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp Dieet met veel omega-6-vetzuren werkt psychoses in de hand Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp
Een voedingspatroon met veel meervoudig-onverzadigde vetzuren beschermt bij zestigplussers de cognitieve vermogens.

Dieet met veel omega-6-vetzuren werkt psychoses in de hand
Een dieet met minder omega-6-vetzuren en meer omega-3-vetzuren vermindert misschien de kans op een psychose.

Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine
Onderzoek van het Amerikaanse National Institute on Aging.