Opgeladen: 12-8-2022
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, visolie & linoleenzuur
Translation: Supplements with omega-3 fatty acids effective against dry eyes (13-8-2022)

Omega-3-vetzuren tegen droge ogen

Als je niet meer piepjong bent, kun je merken dat je ogen minder traanvocht aanmaken. Als je het leuk vindt om aan zulke ongemakken een naam te hangen, dan kun je vertellen dat je lijdt aan dry eye disease. En als je het ook nog leuk vindt om daar op een natuurlijke manier iets aan te doen, dan kun je misschien je inname van omega-3-vetzuren te verhogen.


Omega-3-vetzuren tegen droge ogenMeta-studie
Giuseppe Giannaccare, een oogarts van de universiteit van Bologna, verzamelde 17 trials waarin artsen proefpersonen met dry eye disease behandelden met supplementen die omega-3-vetzuren bevatten. In totaal hadden 3363 proefpersonen aan de trials meegewerkt.

De trials hadden enkele maanden tot een jaar geduurd. De samenstelling van de supplementen liep nogal uiteen, maar de kwaliteit van de studies was helemaal niet verkeerd.

De tabel hieronder geeft je een idee van de supplementen die de onderzoekers hadden gebruikt en de duur van de toediening. Klik erop voor een grotere versie.


Omega-3-vetzuren tegen droge ogenResultaten
Suppletie met omega-3-vetzuren hielp, vertelt de figuur hieronder.

Vooral een serie studies uit de koker van een onderzoeksgroep in India hadden veel effect, Die studies waren overigens, voor zover Giannaccare dat kon beoordelen, goed opgezet. Mogelijk zet suppletie met visolie in India meer zoden aan de dijk dan elders in de wereld, oppert hij.

"The typical Indian diet is predominantly vegetarian and thus has negligible intakes of fish derived omega-3 fatty acids", schrijft Giannaccare. "It may be possible that low dietary intake of omega-3 fatty acids is responsible for the higher efficacy of omega-3 fatty acids supplementation observed in Indian patients with dry eyes disease."


Omega-3-vetzuren tegen droge ogenOmega-3-suppletie zorgt er niet alleen voor dat ogen meer traanvocht aanmaken, suggereren de studies. Door extra omega-3-vetzuren wordt het traanvocht ook steviger.

Conclusie
"Based on current evidence available, omega-3 fatty acid supplementation may be recommended in clinical practice for treatment of this condition", concludeert Giannaccare.

"Further RCTs are needed to provide evidence regarding omega-3 fatty acids' optimal dosage, biochemical composition, and duration of treatment."

Binnenkort meer.

Bron:
Cornea. 2019 May;38(5):565-73.

Meer:
Zien in het donker gaat beter door visolie (1-4-2021)


Supplement met omega-3-vetzuren tilt functioneren longen op een hoger plan Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?

Supplement met omega-3-vetzuren tilt functioneren longen op een hoger plan
Een bescheiden dosis omega-3-vetzuren, te gering om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, kan de gezondheid van de longen aanmerkelijk verbeteren.

Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie
De uitstekend geïnformeerde lezers van dit gratis webmagazijn weten uiteraard dat een voedingspatroon met relatief veel omega-3-vetzuren uit vis de levensduur kan verlengen.

Houden omega-3-vetzuren het coronavirus buiten de deur?
De meervoudig-onverzadigde vetzuren in vette vis en lijnzaad kunnen in vitro het virus belemmeren om cellen binnen te raken.