Opgeladen: 21-5-2023
Opgeborgen in: Arginine, Aminozuren, Suppletie voor duursporters, Stikstofmonoxide
Translation: In these doses, arginine supplements improve sports performance (22-5-2023)

In deze doseringen zijn supplementen met arginine nuttig voor sporters

Jazeker, sporters hebben baat bij suppletie met arginine. Weliswaar is er alles te zeggen voor gebruik van citrulline en nitraatrijke extracten door atleten, maar dat wil niet zeggen dat good old arginine 'dus' geen effect op sportprestaties heeft.


In deze doseringen zijn supplementen met arginine nuttig voor sporters


Metastudie
Aitor Viribay Morales is de oprichter van de Spaanse website [glut4science.com], die wetenschappelijke inzichten over fysiologie, voeding, training en suppletie wil overbrengen op atleten. In 2020 publiceerde hij in Nutrients een metastudie, waarvoor hij de uitkomsten van 15 eerder gepubliceerde trials aggregeerde en analyseerde.

In de trials hadden onderzoekers actieve of sportieve proefpersonen supplementen met arginine gegeven, en vervolgens het effect bepaald op aerobe [waarbij het zuurstofverbruik minder is dan de maximale zuurstofopname door het lichaam] of anaerobe sportprestaties [waarbij het zuurstofgebruik groter is dan de maximale zuurstofopname door het lichaam].

Viribay keek niet naar een specifieke uitkomst. De ene keer hadden de trials betrekking op de time to exhaustion, de andere keer op power en weer een andere keer op de total working capacity. Bovendien waren niet alle studies die Viribay kon traceren van een even goede kwaliteit.

Resultaten
Bij beide types inspanning bleek suppletie met arginine te werken, concludeerde Viribay. De eerste figuur hieronder heeft betrekking op anaerobe prestaties, de tweede op aerobe.


In deze doseringen zijn supplementen met arginine nuttig voor sporters


In deze doseringen zijn supplementen met arginine nuttig voor sporters


Doses
Bij beide soorten prestaties was eenmalige toediening effectief. Dan moet je volgens Viribay denken aan een dosis van 10-11 gram, een uur tot een anderhalf uur ingenomen voor de inspanning.

Neem je voor een langere periode van 1-2 maanden supplementen met L-arginine, dan heb je voor een verbetering van aerobe prestaties 2 gram arginine per dag nodig. Voor een verbetering van anaerobe prestaties is bij langdurige suppletie de dosis ongeveer gelijk aan de dosis die je nodig hebt bij eenmalige inname.

Bron:
Nutrients. 2020 May 2;12(5):1300.

Meer:
Waarom NO-boosters met een bescheiden hoeveelheid arginine en citrulline toch effectief kunnen zijn (10-5-2023)
Slordige twee gram van arginine-citrulline-combinatie maakt sporters fitter (28-10-2019)
Door combinatie van BCAA's, citrulline en arginine presteren zwemmers beter bij intervaltraining (19-12-2018)
Dosis van twee gram arginine per dag maakt sporters nog fitter (21-2-2018)


Covid-19 | Arginine versnelt genezing Hoe arginine de werking van GABA versterkt Extra arginine helpt immuunsysteem bij opruimen van kankercellen

Covid-19 | Arginine versnelt genezing
Suppletie met drie gram L-arginine per dag halveert bijna het aantal dagen dat mensen met een serieuze vorm van covid moeten doorbrengen in het ziekenhuis.

Hoe arginine de werking van GABA versterkt
GABA verbetert de slaap en vergroot de afgifte van groeihormoon, maar het effect van suppletie is niet altijd om over naar huis te schrijven.

Extra arginine helpt immuunsysteem bij opruimen van kankercellen
Misschien kan een voedingspatroon met veel plantaardige eiwitten [die bevatten relatief veel arginine] of anders suppletie met L-arginine in vrije vorm de perspectieven van mensen met kanker verbeteren.