Opgeladen: 11-7-2021
Opgeborgen in: Noten, Hart & bloedvaten
Translation: By inhibiting inflammation, nuts protect against strokes and heart attacks (12-7-2021)

Door remmen van ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten

Noten zijn goed voor hart en bloedvaten. Dat komt omdat noten een positief effect op de cholesterolhuishouding hebben, wisten we al. Een groep Spaanse en Amerikaanse cardiologen ontdekte nog een ander werkingsmechanisme. Noten remmen de aanmaak van ontstekingseiwitten.


Door remmen ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten


Noten
Een voedingspatroon met relatief veel noten vermindert de kans op hart- en vaatziekten, inclusief de kans op een voortijdige dood als gevolg van een hartinfarct of een andere cardiovasculaire aandoening. Dat blijkt uit een Spaanse metastudie die in 2019 verscheen in Nutrition Reviews. [Nutr Rev. 2019 Oct 1;77(10):691-709.]

Uit die metastudie snaaiden we de figuur hieronder. Klik erop voor een volledige versie.


Door remmen ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten


Noten beschermen waarschijnlijk tegen hart- en vaatziekten doordat ze de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL verminderen, en bovendien de oxidatie van cholesterol afremmen.

Studie
Spaanse en Amerikaanse cardiologen poneren in de Journal of the American College of Cardiology een aanvullende theorie. Ze baseren zich daarbij op Walnuts And Healthy Aging Study, een project waaraan 780 proefpersonen van 63-79 jaar meewerkten.

In dat project kreeg een deel van de proefpersonen gedurende 2 jaar elke dag 30-60 gram walnoten, wat neerkomt op 1-2 keer een handvol walnoten. Dat was de experimentele groep. De proefpersonen in die groep haalden ongeveer 15 procent van hun energiebehoefte uit walnoten.

Resultaten
In een klein en high risk deel van de experimentele groep zagen de onderzoekers p[ositieve effecten van walnoten op het cognitief functioneren. Ze maken daaraan weinig woorden vuil, maar je kunt tussen de regels door lezen dat de uitkomsten van hun studie op dat punt een beetje tegenvielen.

In het bloed van de experimentele groep zagen de onderzoekers echter ook een afname van een keur aan ontstekingsfactoren. Dat zie je hieronder. Die afname zou wel eens kunnen bijdragen aan de beschermende cardiovasculaire werking van een voedingspatroon met noten, vermoeden de onderzoekers.


Door remmen ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten


Conclusie
"The anti-inflammatory effect of long-term consumption of walnuts demonstrated in this study provides novel mechanistic insight for the benefit of walnut consumption on cardiovascular disease risk beyond that of lipid lowering", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2020 Mar 1;111(3):590-600.

Meer:
Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten (9-5-2018)
Dit gebeurt er als je chips vervangt door cashewnoten (23-4-2017)
Positieve cardiovasculaire effecten handjevol paranoten houden maand aan (21-2-2017)


Eet een handje noten per dag, en je leeft bijna twee jaar langer Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag Noten vergroten overlevingskansen bij prostaatkanker

Eet een handje noten per dag, en je leeft bijna twee jaar langer
Het inpassen van noten en zaden in je dieet vertraagt het tempo waarin je veroudert.

Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag
Tijdens perioden van psychologische of sociale stress sloopt het hormoon cortisol je lichaam. Daarover hoeven we je niets te vertellen.

Noten vergroten overlevingskansen bij prostaatkanker
Als mannen prostaatkanker hebben, kan een voedingspatroon met veel noten hun overlevingskansen verhogen.